Scorebord van de interne markt: inspanningen van lidstaten beginnen vruchten af te werpen

Zoals de Europese Commissie in haar recentste scorebord van de interne markt meldt, blijven de lidstaten ondanks de huidige turbulente tijden goede vooruitgang boeken bij de omzetting van internemarktregels in nationaal recht. Gemiddeld is 0,9% van de internemarktrichtlijnen waarvoor de uiterste omzettingsdatum is verstreken, nog niet in nationaal recht omgezet, een percentage dat de afgelopen zes maanden onveranderd is gebleven. Dit betekent dat de lidstaten nog altijd, zij het nipt, voldoen aan de 1,0%-doelstelling die de staatshoofden en regeringsleiders in 2007 hebben vastgesteld.

De voorbije twaalf maanden zijn de lidstaten er ook in geslaagd de gemiddelde extra tijd die zij nodig hebben om een EU-richtlijn in nationaal recht om te zetten, met bijna 40% te verminderen. Wat de toepassing van EU-wetgeving betreft, is het aantal inbreuken met 11% afgenomen in vergelijking met zes maanden geleden. Griekenland, Portugal en Luxemburg hebben hun achterstand aanmerkelijk verkleind, terwijl Malta in het algemeen het best blijft presteren. In dit scorebord van de interne markt worden ook de nationale maatregelen belicht die aan de succesverhalen ten grondslag liggen.

Michel Barnier, commissaris van Interne markt en diensten, heeft het volgende verklaard: "Het verheugt mij dat regeringen ondanks de heersende economische moeilijkheden hun inspanningen voortzetten om de omzettingstermijnen van internemarktregels te respecteren. Ook sommige landen die het hardst door de crisis zijn getroffen, zijn niet in protectionisme vervallen maar bleven zich aan de internemarktregels houden. Dat wijst op een nog steeds aanwezig en zelfs toenemend besef dat Europa behoefte heeft aan een goed functionerende eengemaakte markt: deze is en blijft onze bron van duurzame groei."

Omzetting van internemarktrichtlijnen

  • Het gemiddelde omzettingsdeficit van de 27 EU-lidstaten - d.w.z. het percentage internemarktrichtlijnen dat zij niet op tijd in nationaal recht hebben omgezet - is stabiel gebleven op 0,9%.
  • Het totale aantal lidstaten dat de 1%-doelstelling voor het omzettingsdeficit heeft gehaald, is gestegen van 18 tot 20 lidstaten.
  • In totaal hebben zes van de 20 lidstaten die de 1%-doelstelling hebben gehaald, hun omzettingsdeficit weten te verbeteren of op hetzelfde niveau weten te handhaven in vergelijking met zes maanden geleden: Malta, Ierland, Portugal, Griekenland, Luxemburg en Letland. Deze landen hebben bewezen dat het ondanks de moeilijke tijden nog steeds mogelijk is de omzettingsinspanning te evenaren of verder te intensiveren.
  • Griekenland, Portugal en Luxemburg hebben de meeste vorderingen gemaakt en hun beste prestatie tot nu toe geleverd. Amper zes maanden geleden hadden zij nog het hoogste omzettingsdeficit in de EU (respectievelijk 2,4%, 2,1% en 1,5%). Het is een verheugende ontwikkeling dat juist deze drie lidstaten hun deficit sterk hebben weten terug te dringen en er daardoor voor het eerst in geslaagd zijn de 1%-doelstelling voor het omzettingsdeficit te realiseren.
  • Opnieuw bekleedt Malta de eerste plaats en levert het land de beste prestatie met maar twee richtlijnen die nog moeten worden omgezet.
  • Daartegenover staat dat zeven lidstaten de 1%-doelstelling hebben overschreden: Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Cyprus, Hongarije, Polen en Italië. Italië heeft zijn deficit zien verdubbelen van 1,1% tot niet minder dan 2,1% en heeft nu het hoogste omzettingsdeficit van alle 27 lidstaten.
  • Een jaar geleden deden de lidstaten er na het verstrijken van de omzettingstermijn gemiddeld nog eens negen maanden over om EU-richtlijnen in nationaal recht om te zetten. Daarom heeft de Commissie alle lidstaten opgeroepen om meer aandacht te besteden aan het verminderen van de vertragingen bij de omzetting van internemarktregels. Vandaag zijn de lidstaten erin geslaagd de gemiddelde vertraging bij de omzetting met bijna 40% te reduceren tot 5,8 maanden.

Inbreuken

  • Het totaal aantal inbreukprocedures met betrekking tot de interne markt ligt nu 11% onder het niveau van zes maanden geleden. De laatste jaren heeft de Commissie een aantal alternatieve mechanismen voor het oplossen van problemen en het behandelen van klachten1 ingevoerd, wat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vermindering van het aantal inbreuken.
  • Dat neemt echter niet weg dat er zich nog altijd inbreuken voordoen, vooral in de sectoren "belasting" en "milieu".
  • Vandaag lopen er in de EU gemiddeld 40 inbreukprocedures per lidstaat, tegen 46 een half jaar geleden. België blijft het grootste aantal lopende inbreukprocedures voor zijn rekening nemen, gevolgd door Griekenland en Italië.
  • In de EU15 is de gemiddelde termijn voor de oplossing van inbreuken licht blijven dalen, maar voor de landen van de EU12 is er sprake van een toename.
  • Ondanks de wettelijke verplichting om onverwijld in te grijpen, blijven de lidstaten er zeer lang over doen - gemiddeld meer dan 18 maanden - om zich aan de arresten van het Hof van Justitie te conformeren.
  • De langste termijnen in dit verband (gemiddeld ongeveer 25 maanden) worden geconstateerd in Ierland.

Handhavingstabel

Deze tabel geeft een overzicht van de naleving door de lidstaten van de voorschriften voor de omzetting en toepassing van het internemarktrecht. Een tijdige omzetting alleen volstaat immers niet om de internemarktregels doeltreffend te maken. Even belangrijk is dat zij correct worden omgezet en naar behoren worden toegepast (zie bijlage).

Uit de tabel komt naar voren dat slechts een beperkt aantal lidstaten beter doet dan het EU-gemiddelde wanneer diverse handhavingsindicatoren in aanmerking worden genomen (zie bijlage). Malta presteert in het algemeen het best.

Speciaal thema: recente succesverhalen in de lidstaten

Griekenland, Portugal en Luxemburg zijn erin geslaagd een opmerkelijke vermindering van hun omzettingsdeficit te realiseren, terwijl Malta nog steeds het kleinste deficit weet te verwezenlijken. Ter bevordering van de beste praktijken wordt in deze editie van het scorebord van de interne markt een hoofdstuk gewijd aan de succesverhalen achter de mechanismen die deze lidstaten hebben opgezet.

De volledige tekst van het meest recente scorebord van de interne markt is te vinden op:

http://ec.europa.eu/internal_market/score/index_en.htm.