Kroatië nadert toetreding EU

De onderhandelingen voor het EU lidmaatschap van Kroatië kunnen in het eerste half jaar van 2011 worden afgerond, mits de hervormingen op het juiste pad blijven, zo stelden de Europarlementariërs van de commissie buitenlandse zaken woensdag in een resolutie. De grootste uitdaging zal echter zijn om het sceptische Kroatische volk te overtuigen van de voordelen van EU lidmaatschap.

De Europarlementsleden feliciteerden Kroatië met de "aanzienlijke vooruitgang", die het heeft geboekt bij de invoering van hervormingen die noodzakelijk zijn om tot de EU toe te treden. Hieronder vallen onder andere de veranderingen aan de grondwet en de rechterlijke macht, alsmede de nauwere samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal (ICTY) in Den Haag. Ze benadrukken echter dat het verzoek van het tribunaal voor belangrijke militaire documenten nog niet is ingewilligd.

De overgebleven uitdagingen voor het afronden van de toetredingsonderhandelingen zijn de complexe hervorming van het openbaar bestuur, de strijd tegen corruptie, hulp voor terugkerende vluchtelingen en de aanname van herstructureringsplannen voor scheepswerven in moeilijkheden.

Corruptie

Hoewel ze de inspanningen van de Kroatische overheid om corruptie aan te pakken erkennen, vinden de Europarlementariërs dat corruptie "zich op grote schaal in Kroatië heeft verspreid en een veelvoorkomend ernstig probleem blijft". Bovendien zijn slechts een aantal zaken voor de rechter gekomen, terwijl het merendeel in de onderzoeksfase blijft, zeggen ze. De buitenlandcommissie verzoekt het Europees Bureau voor Fraudebestrijding OLAF nauw met de Kroatische autoriteiten samen te werken om "licht te werpen op de mogelijke gevolgen van het genereren van secundaire corruptie binnen de Europese instellingen".

Vluchtelingen

Er moet ondanks de gemaakte verbeteringen meer gedaan worden om terugkerende vluchtelingen uit Servië aan een permanente verblijfsvergunning te helpen, de huisvesting te verbeteren en sociale integratieprojecten voor vluchtelingen op te zetten.

Privatisering scheepswerven

De Kroatische regering moet het proces van het herstructureren en privatiseren van scheepswerven versnellen. Mocht dat niet lukken, dan wordt het onmogelijk om het hoofdstuk "concurrentie" van de toetredingsonderhandelingen op tijd af te sluiten.

De grootste uitdaging begint thuis

De Europarlementariërs zijn bezorgd dat de meerderheid van de Kroatische burgers van mening is dat de EU-toetreding van Kroatië het land niet ten goede zou komen. Dat blijkt uit de laatste Eurobarometer-enquête. Daarom sporen ze de Kroatische autoriteiten en het maatschappelijk middenveld aan om burgers te mobiliseren en hen "het gevoel te geven dat het Europese project ook van hen is". Kroatië moet de voorstellen voor EU-toetreding in een referendum aan de bevolking voorleggen. Bovendien vinden in november 2011 parlementsverkiezingen plaats.