Europees Parlement wil meer aandacht voor consument in mededingingsbeleid

Het Europees Parlement dringt aan op meer samenhang tussen mededingingsbeleid en consumentenbescherming. Zo moet het makkelijker worden voor consumenten die schade hebben geleden door bijvoorbeeld prijsafspraken tussen bedrijven om compensatie te krijgen.

Het Parlement heeft over het jaarlijkse mededingingsrapport van de Europese Commissie gedebatteerd. EP'ers willen dat de Commissie een gedegen analyse maakt van de effecten van staatsteun op de economie tijdens de financiële crisis. Ook willen ze weten of bepaalde vormen van staatsteun daadwerkelijk hebben bijgedragen aan een groenere economie.

Het donderdag aangenomen rapport van de Nederlandse Parlementariër Derk Jan EPPINK (ECR, BE), die voor de Belgische partij Lijst Dedecker in het EP zit, bevat tal van aanbevelingen om mededinging in de EU naar een hoger plan te tillen. Zo acht hij het moment geschikt om verstoringen van de interne markt door verschillen in belastingwetgeving tussen landen uit de weg te ruimen om zo een eerlijker fiscaal speelveld te creëren. Andere aanbevelingen betreffen onder meer de energiemarkt, de ICT-sector, landbouwproducten en gezondheidszorg.

De Commissie moet, zo valt te lezen, met stevige voorstellen komen om individuele consumenten of groepen van gedupeerden makkelijker hun recht te laten halen als er sprake is van overtreding van mededingingsregels. Dat zou onder meer kunnen via een standaard Europees schadeformulier voor gezamenlijke claims.

Een belangrijk punt in het rapport betreft boetes die de Commissie kan uitdelen. Het Parlement vraagt zich af of de enorme bedragen die hiermee gemoeid zijn niet wat teveel van het goede zijn omdat die kunnen leiden tot gedwongen ontslagen als boosdoeners niet aan de betalingsverplichting kunnen voldoen. Het verzoekt de Commissie dan ook andere maatregelen te onderzoeken die effectief zijn en bedrijven aanmoedigen zich aan de regels te houden.