Slachtoffers van misdrijven krijgen bescherming in de hele EU

Slachtoffers van misdrijven die in een bepaalde EU-lidstaat bescherming hebben verkregen, zouden ook in een andere lidstaat moeten worden beschermd wanneer zij verhuizen. Dat staat in nieuwe regels van het Europees beschermingsbevel, dat dinsdag door het Europees Parlement werd goedgekeurd. De Europarlementariërs willen dat de regels niet alleen worden toegepast op genderspecifiek geweld, maar ook op iedere andere vorm van criminaliteit.

Hoewel er beschermingsmaatregelen bestaan in alle EU lidstaten, zijn zij niet langer van toepassing wanneer een persoon besluit de grens over te gaan. Het Europese beschermingsbevel zou mogelijk moeten maken dat iedere vorm van bescherming van een persoon in een lidstaat ook van toepassing is in elke andere lidstaat ongeacht waar hij of zij heen verhuist of is verhuisd.

Vertegenwoordigers van het Parlement en van het Belgische Raadsvoorzitterschap hadden eerder al een overeenkomst gesloten over de ontwerpwetgeving, maar wordt nu ook door het voltallige Parlement gesteund. Het moet nog wel door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten in de Raad worden goedgekeurd.

Alle slachtoffers van misdrijven worden gedekt

Hoewel de meeste maatregelen vrouwen beschermen die het slachtoffer zijn van genderspecifiek geweld, geldt de ontwerpwetgeving ook voor elk ander slachtoffer. "Deze richtlijn is van toepassing op beschermende maatregelen die gericht zijn op de bescherming van alle slachtoffers en niet alleen de slachtoffers van geweld tegen vrouwen, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van elk type criminaliteit."

De nieuwe regels zouden van toepassing zijn op slachtoffers of mogelijke slachtoffers, die bescherming nodig hebben "tegen andermans criminele handelingen die op enigerlei wijze een bedreiging kunnen vormen voor zijn leven, zijn fysieke, psychische en seksuele integriteit - bijvoorbeeld maatregelen ter preventie van enige vorm van intimidatie - en voor zijn waardigheid of persoonlijke vrijheid - bijvoorbeeld maatregelen ter preventie van ontvoering, belaging en andere vormen van indirecte dwang, alsmede ter voorkoming van nieuwe strafbare feiten en ter beperking van de gevolgen van reeds gepleegde strafbare feiten".

Hou de agressor weg

Het Europees beschermingsbevel kan alleen worden gegeven indien in de beslissingsstaat reeds een beschermingsmaatregel is genomen waarbij de persoon die gevaar veroorzaakt, een of meer van de volgende verplichtingen of verboden zijn opgelegd, namelijk

  • een verbod tot het betreden van bepaalde locaties, plaatsen of omschreven gebieden waar de beschermde persoon verblijft of die door hem worden bezocht;
  • een verbod op of het verbinden van regels aan iedere vorm van contact met de beschermde persoon, ook per telefoon, elektronische of gewone post, fax of anderszins; of
  • een verbod de beschermde persoon tot binnen een bepaalde afstand te benaderen, of het opleggen van regels ter zake.

Bescherming over de grens

Het Europees beschermingsbevel kan worden uitgevaardigd indien de beschermde persoon besluit in een andere lidstaat te gaan wonen of er al woont, dan wel besluit in een andere lidstaat te gaan verblijven of er al verblijft. Het is de staat waar de persoon is beschermd die het Europees beschermingsbevel moet uitvaardigen en doorsturen naar het land waar de persoon nar toe verhuist of al woont.

Aangezien in de lidstaten verschillende autoriteiten bevoegd zijn om beschermingsmaatregelen te nemen, behoren de autoriteiten vergelijkbare maatregelen te nemen en hebben ze een zekere mate van ruimte om geschikte maatregelen te nemen om die bescherming te bieden.

Bescherming van de familie van het slachtoffer

Dankzij het Europees Parlement kan ook een bescherming worden gevraagd voor een familielid van een persoon waar een Europees beschermingsbevel voor geldt.

Indien de richtlijn is aangenomen hebben de lidstaten drie jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.