Kabinet-Rutte lijkt niet zomaar op steun in Eerste Kamer te kunnen rekenen
DEN HAAG (PDC) -Het Kabinet-Rutte kan niet bij voorbaat rekenen op steun van de Eerste Kamer. Het ziet er ook niet naar uit dat een meerderheid van de coalitie na de Statenverkiezingen automatisch tot draagvlak voor kabinetsbeleid zal leiden. Niet alleen de oppositie heeft zich tijdens de algemene beschouwingen gisteren kritisch geuit, ook de CDA-fractie liet bij monde van fractievoorzitter Jos Werner weten zich niet gebonden te achten aan het regeerakkoord.
Werner stoorde zich aan de "respectloze wijze'' om het aantal volksvertegenwoordigers te halveren. Ook ergerde hij zich aan denigrerende woordkeuze waarmee bezuinigd wordt op kunst en cultuur. Ook de VVD had twijfels over met name de BTW-verhoging op kaartjes voor theaterbezoek. De fractievoorzitters van de oppositiepartijen ondervroegen Rutte over de gedoogconstructie met de PVV.
PvdA -fractievoorzitter Han Noten diende een motie in om af te zien van de BTW-verhoging op theaterbezoek. Deze motie, die breed werd gesteund,
was mede aanleiding tot een stevig debat tussen hem en de premier over de rol van de Eerste Kamer in het politieke landschap. Noten benadrukte dat de Eerste Kamer zelfstandig een politieke afweging mag en zal maken over kabinetsvoorstellen. Dat deed de Eerste Kamer altijd al, alleen ligt het nu gevoeliger omdat de partijen die het kabinet steunen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.
Aan het einde van het debat waren tien moties ingediend. Over deze moties wordt dinsdag 14 december gestemd.
bron: ANP, eerstekamer.nl