Boek over 20 jaar GroenLinks verschenen

dinsdag 23 november 2010, 10:36

DEN HAAG (PDC) - Op 24 november 2010 is het twintig jaar geleden dat GroenLinks werd opgericht uit een fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Politieke Partij Radicalen (PPR) en de Evangelische Volkspartij (EVP).

Ter gelegenheid van dit jubileum is op 23 november 2010 de bundel Van de straat naar de staat? GroenLinks 1990-2010 (redactie: Paul Lucardie en Gerrit Voerman; Boom uitgevers Amsterdam) verschenen. Hierin wordt ingegaan op de ontwikkeling van de partij. In de afgelopen twintig jaar verlegde GroenLinks haar aandacht van buitenparlementaire actie naar bestuursverantwoordelijkheid. Deze verschuiving vormt de rode draad in de bundel.

In de bundel worden antwoorden op de volgende vragen gezocht. Op welke wijze veranderde GroenLinks van een oppositiepartij in een partij die het dragen van regeringsverantwoordelijkheid nastreeft? Hoe verliep deze evolutie in ideologisch en programmatisch opzicht? Is GroenLinks daarbij volgens de kiezers meer naar het politieke midden geschoven? Is zij verrechtst omwille van het pluche? Wat vinden de leden van de inhoudelijke en strategische koersverlegging? En: hoe staat GroenLinks in het spectrum van de groene partijen in Europa?

De presentatie van de bundel werd georganiseerd door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Tijdens de presentatie werd het eerste exemplaar van de bundel aangeboden aan Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer.

Bron: Wetenschappelijk Bureau GroenLinks