Europees Parlement stelt zijn prioriteiten voor komende EU-VS top vast

Europarlementariërs hebben voorafgaand aan de EU-VS top op 20 november hun aanbevelingen aan de Raad voorgelegd voor de aanpak van trans-Atlantische sleutelkwesties, zoals de noodzaak voor economische samenwerking om uit de crisis te geraken, de bescherming van persoonsgegevens, de invoering van een heffing voor reizen naar de VS en de gelekte Amerikaanse militaire documenten in Irak.

In het licht van de economische crisis en voorafgaand aan de komende bijeenkomst van de Trans-Atlantische Economische Raad, zijn de handelsbetrekkingen met de VS van groot belang voor de Europarlementsleden. Het Parlement heeft in een resolutie zijn steun voor een obstakelvrije trans-Atlantische markt in 2015 hernieuwd. Wel zijn de Europarlementsleden nog bezorgd over de uiteenlopende regels die van toepassing zijn op nieuwe voedingsproducten, genetisch gemodificeerde producten en het klonen van dieren, en willen ze dat de VS EU-producten waarop alleen metrieke eenheden zijn vermeld, erkent.

Een gezamenlijke EU-VS actiestrategie voor de bescherming van intellectuele eigendomsrechten, met inbegrip van lopende onderhandelingen voor een handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak (ACTA), moet een ander essentieel element in de handelsbetrekkingen met de VS zijn, stellen de Europarlementariërs.

Folteringen in Irak

De controversiële openbaarmaking van Amerikaanse militaire informatie over vermeende mishandelingen in Irak op de website Wikileaks, zorgde voor verscheidene verhitte tussenkomsten tijdens het voorafgaande debat op woensdag.

In hun resolutie pleiten de Europarlementsleden voor een trans-Atlantisch onderzoek dat licht moet werpen op deze gebeurtenissen. Zij beseffen weliswaar dat het uitlekken van geheime militaire documenten militair personeel in gevaar kan brengen, maar zijn uiterst bezorgd over de recente zware beschuldigingen dat in Irak foltering door de vingers is gezien. De kwestie moet op de topontmoeting EU-VS aan de orde worden gesteld met het oog op een onafhankelijk trans-Atlantisch onderzoek, zeggen de leden.

Heffing voor reizen naar VS

De Europarlementariërs zijn ook "zeer bezorgd" over de Travel Promotion Act, ''die discriminerend is omdat hij alleen van toepassing is op reizigers die onder het visumvrijstellingsprogramma van de VS vallen, en over de gegevensbescherming omdat alleen kan worden betaald met een van de vier belangrijkste kredietkaarten, die allemaal door bedrijven in de VS worden beheerd''. Sinds januari moeten EU-burgers uit lidstaten die deelnemen aan het VS visavrijstellingsprogramma 14 dollar betalen om naar de VS te reizen.

EU, de VS... en de rest van de wereld

Het Parlement heeft ook zijn prioriteiten vastgesteld in de internationale betrekkingen tussen de EU en de VS, waaronder de strijd tegen wereldwijd terrorisme, de recente onderhandelingspogingen in het Midden-Oosten en de dreiging van kernwapens.

Ten aanzien van het Israelisch-Palestijns conflict zijn de Europarlementsleden verheugd over de nieuwe benadering van de Amerikaanse regering met betrekking tot Israël. Zij wijzen erop dat verdere onderhandelingen binnen een overeengekomen tijdsbestek moeten leiden tot een tweestatenoplossing, waarbij de staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aaneengesloten en levensvatbare Palestijnse staat in vrede en veiligheid zij aan zij leven. Ook dringen zij er bij de Israëlische regering op aan het moratorium op de bouw van nederzettingen te verlengen.

Een oproep voor "minder indringende alternatieven" voor de verzameling van PNR gegevens

De bescherming van persoonsgegevens is de laatste tijd een moeilijke kwestie gebleken in de EU-VS betrekkingen, zoals in het geval van banktransacties (het zogenaamde SWIFT dossier). Akkoorden tussen de EU en de VS inzake gegevensbescherming en inzake de uitwisseling van passagiersgegevens (PNR) zijn op dit moment in behandeling. Voor beide overeenkomsten geldt, dat het Parlement een vetorecht heeft.

In een afzonderlijke resolutie, ingediend door de fracties EVP, S&D, ALDE, Groenen/EFA, ECR en de GUE/NGL, stelt het Parlement dat PNR (Passenger Name Record) gegevens in geen enkel geval mogen worden gebruikt voor datamining of profilering.

De Europarlementariërs herhalen hun verzoek aan de Commissie om feitelijk bewijs dat het vergaren, opslaan en verwerken van PNR-gegevens noodzakelijk is voor de doeleinden die eerder in verdragen zijn vastgelegd. Ze verzoeken de Commissie ook om alternatieven met een ''minder indringend karakter'' te onderzoeken.