Europese Commissie vordert 578,5 miljoen euro landbouwsteun terug van lidstaten

Een bedrag van 578,5 miljoen euro aan ten onrechte door de lidstaten uitgekeerde EU-landbouwsubsidies wordt via een vandaag goedgekeurd besluit van de Europese Commissie teruggevorderd. Dat geld vloeit terug naar de EU-begroting, omdat de EU-voorschriften inzake landbouwuitgaven niet zijn nageleefd of omdat de controle op die uitgaven ontoereikend was. De steun in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wordt uitgekeerd door de lidstaten, die in dat verband ook de nodige controles moeten verrichten. De Commissie moet erop toezien dat de lidstaten het geld goed besteden.

Dacian Ciolos, de commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, heeft naar aanleiding van het besluit het volgende verklaard: "We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de landbouwuitgaven zo goed mogelijk worden gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat belastinggeld niet verkeerd wordt besteed.”

Belangrijkste financiële correcties

In het kader van dit besluit worden middelen teruggevorderd van Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Hier volgt een overzicht van de grootste individuele correcties:

  • Griekenland: 210,9 miljoen euro vanwege het gebrekkige LPIS-GIS-systeem en de tekortkomingen bij de controles ter plaatse over het aanvraagjaar 2006 van uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen;
  • Griekenland: 54,7 miljoen euro in verband met krenten en rozijnen voor verlagingen van de minimumopbrengst, perceelspecialisatie, ondoelmatig wijngaardregister en tekortkomingen bij het beheer van de regeling en de controles over de begrotingsjaren 2003-2007;
  • Griekenland: 50,16 miljoen euro voor het nalaten de steunbetalingen te verlagen naar aanleiding van de niet-naleving van de veterinaire voorschriften op het gebied van het bijhouden van schapenregisters, voor tekortkomingen bij de controles ter plaatse en de administratieve controles en voor het ontbreken van specifieke risicocriteria voor aanvullende premiecontroles voor probleemgebieden;
  • Roemenië: 41,7 miljoen euro voor tekortkomingen in het LPIS-GIS-systeem, bij de administratieve controles en bij de toepassing van sancties;
  • Portugal: 40,69 miljoen euro voor tekortkomingen in het LPIS-GIS-systeem en bij de risicoanalyse voor de controle, onvoldoende controles ter plaatse en de tekortschietende kwaliteit daarvan, verkeerde toepassing van sancties, ontoereikende richtsnoeren voor en tekortkomingen bij de administratieve controles ten aanzien van de uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen.
  • Nederland: 28,94 miljoen euro voor het ontbreken van een belangrijke controle betreffende de betaling van een minimumprijs aan de producenten in de begrotingsjaren 2003 tot en met 2008;
  • Bulgarije: 20,2 miljoen euro vanwege het slechte LPIS-GIS-systeem en tekortkomingen bij de controles ter plaatse over het aanvraagjaar 2006 van uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen;
  • Griekenland: 19,76 miljoen euro voor de levering van tabak na de wettelijke termijnen, de onterechte goedkeuring van eerste verwerkers en de overdracht van teeltcontracten.

Voor verdere informatie:

Nadere bijzonderheden over de regeling voor de goedkeuring van de jaarrekeningen zijn te vinden in MEMO/06/178 en in het factsheet "Managing the agriculture budget wisely", dat via het internet kan worden geraadpleegd op het volgende adres: http://ec.europa.eu/agriculture/fin/clearance/factsheet_en.pdf.

In de onderstaande tabellen wordt per lidstaat (bijlage I) en per sector (bijlage II) een overzicht van de afzonderlijke correcties gegeven.

Bijlage I

Goedkeuring van de ELGF- en de ELFPO-rekeningen

Besluit 34: correcties per lidstaat

 

Sector en reden voor de correctie

Bedrag in miljoenen euro's

 

Tsjechië

   

Uitvoerrestituties - correctie voorgesteld voor tekortkomingen bij de bemonstering voor fysieke controles, waardoor de Tsjechische autoriteiten voor een aantal douanekantoren en productsectoren in de kalenderjaren 2004 en 2005 niet aan het wettelijke minimumaantal controles van 5% voldeden.

0,67

 

Frankrijk

   

Uitvoerrestituties - voor tekortkomingen bij de controles van het vervoer van levende dieren voor de uitvoer.

0,359

 

Melk en zuivelproducten - de verschuldigde extra heffing voor de te lage aangifte van melkleveranties (22 000 ton) over het melkprijsjaar 2002-2003.

7,647

 

Dierpremies - voor de incorrecte toepassing van sancties ten aanzien van de steun voor de visserij- en de aquacultuursector over de begrotingsjaren 2005 tot en met 2007.

0,119

 

Oppervlaktesteun - voor tekortkomingen bij de methode die wordt gebruikt om percelen voor inspectie te selecteren en bij de procedure om de exacte omvang van de oppervlakten vast te stellen over de aanvraagjaren 2005 en 2006.

7,945

 

Financiële audit - te late betalingen, overschrijding van de financiële maxima, certificering

1,303

 

Financiële audit - goedkeuring van de rekeningen

3,667

 

Griekenland

   

Groenten en fruit: correctie voorgesteld in verband met krenten en rozijnen voor verlagingen van de minimumopbrengst, perceelspecialisatie, ondoelmatig wijngaardregister en tekortkomingen bij het beheer van de regeling en controles over de begrotingsjaren 2003-2007.

54,702

 

Tabak - voor de levering van tabak na de wettelijke termijnen, de onterechte goedkeuring van eerste verwerkers en de overdracht van teeltcontracten tussen eerste verwerkers voor het begrotingsjaar 2006.

19,761

 

POSEI - tekortkomingen bij de controles van specifieke maatregelen voor de kleinere Egeïsche Eilanden voor de begrotingsjaren 1999-2001 (voortzetting van een eerdere procedure inzake de goedkeuring van de rekeningen door het Hof van Justitie tegen een lagere forfaitaire correctie).

3,97

 

Dierpremies - over de begrotingsjaren 2004 tot en met 2006, voor het nalaten de steunbetalingen te verlagen naar aanleiding van de niet-naleving van de veterinaire voorschriften op het gebied van het bijhouden van schapenregisters, voor tekortkomingen bij de controles ter plaatse en de administratieve controles en voor het ontbreken van specifieke risicocriteria voor aanvullende premiecontroles voor probleemgebieden.

50,166

 

Oppervlaktesteun - vanwege het slechte LPIS-GIS-systeem en tekortkomingen bij de controles ter plaatse over het aanvraagjaar 2006 van uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen.

210,913

 

Randvoorwaarden - voor ontoereikende documentatie en tekortkomingen bij de uitvoering van controles, voor onvolledige controle-instructies, voor het niet toepassen van sancties in verband met het niet naleven van de regels en voor het ontbreken van een risicoanalyse over het aanvraagjaar 2005.

4,168

 

Financiële audit - voor te late betalingen, overschrijding van financiële maxima, bedragen voor plattelandsontwikkeling en niet-subsidiabele uitgaven over het begrotingsjaar 2007.

3,778

 

Financiële audit - voorgestelde correcties voor de overschrijding van de financiële maxima in 2008.

0,012

 

Italië

   

Melk en zuivelproducten - verkeerde toepassing van de sancties, wat betreft het gehalte mageremelkpoeder in diervoeder over de begrotingsjaren 2003-2005.

1,688

 

Oppervlaktesteun - voor tekortkomingen bij de uitvoering van de controles op de oppervlaktesteun en vanwege het slechte LPIS-GIS over het aanvraagjaar 2006, voor de verkeerde toepassing van verlagingen en uitsluitingen over 2007 en voor het achterwege blijven van de uitbreiding van het aantal controles in de notensector over het jaar 2004/2005, nadat een groot aantal afwijkingen was gevonden.

22,814

 

Financiële audit - voor tekortkomingen in het schuldenbeheer voor het begrotingsjaar 2009.

14,257

 

Polen

   

Interventieopslag - voor verkeerd in- en uitboeken van suiker en granen in 2006 en 2007.

1,021

 

Plattelandsontwikkeling - Probleemgebieden en agromilieumaatregelen over het begrotingsjaar 2006 voor tekortkomingen bij kruiscontroles, controles ter plaatse en voor de verkeerde toepassing van sancties.

15,282

 

Hongarije

   

Interventieopslag - terugbetaling van technische, financiële en andere kosten in verband met interventiemais als gevolg van verkeerde boeking.

-3,069

 

Plattelandsontwikkeling - Invordering van een te hoog terugbetaald bedrag als gevolg van wisselkoersverschillen in verband met dubbele correctie (in het kader van Beschikking 2009/721/EG en Besluit 2010/152/EU en de opdracht tot terugbetaling GFO.09.025 inzake het overgangsinstrument voor plattelandsontwikkeling 2004HU06GDO001).

0,002

 

Nederland

   

Aardappelzetmeel - voor het ontbreken van een essentiële controle betreffende de betaling van een minimumprijs aan de producenten in de begrotingsjaren 2003 tot en met 2008.

28,947

 

Gedroogde voedergewassen en zaaizaad - in verband met tekortkomingen bij de bemonstering, de wegingsprocedure, en het niet toepassen van sancties over de begrotingsjaren 2005 tot en met 2007.

0,356

 

Portugal

   

POSEI - in verband met tekortkomingen op het gebied van oppervlaktecontroles door de autoriteiten van Madeira ten aanzien van de begrotingsjaren 2005 tot en met 2007.

0,743

 

Dierpremies - over de begrotingsjaren 2004 tot en met 2006 in verband met de betaling van de schapenpremie aan landbouwers die niet over het minimumaantal rechten beschikken, in verband met tekortkomingen bij de bedrijfsregisters en het niet toepassen van sancties voor de daarin gevonden onregelmatigheden.

2,761

 

Oppervlaktesteun - tekortkomingen in het LPIS-GIS-systeem en bij de risicoanalyse voor de controle, onvoldoende controles ter plaatse en de tekortschietende kwaliteit daarvan, incorrecte toepassing van sancties, ontoereikende richtsnoeren voor en tekortkomingen bij de administratieve controles ten aanzien van de uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen.

40,691

 

Financiële audit - te late betalingen, overschrijding van de financiële maxima.

0,531

 

Financiële audit - goedkeuring van de rekeningen.

1,009

 

Slovenië

   

Dierpremies - in verband met speciale rundvleespremie die ten onrechte is betaald voor dieren die vóór de toetreding zijn geslacht, voor tekortkomingen bij of het ontbreken van verschillende controles ter plaatse, voor de betaling van de schapenpremie aan landbouwers zonder het minimumaantal rechten.

3,812

 

Spanje

   

Dierpremies - vanwege het feit dat de slachthuizen hebben nagelaten de slachtdata over de begrotingsjaren 2006 en 2007 door te sturen naar de gegevensbank.

0,153

 

Financiële audit - voor te late betalingen, overschrijding van financiële maxima, voor niet-subsidiabele uitgaven en voor terugvordering van de melkheffing over 2009.

4,759

 

Roemenië

   

Oppervlaktesteun - voor tekortkomingen in het LPIS-GIS, administratieve controles en de toepassing van sancties over het aanvraagjaar 2008.

41,707

 

Financiële audit - voor te late betalingen over 2008.

4,659

 

Bulgarije

   

Oppervlaktesteun - vanwege het slechte LPIS-GIS-systeem en tekortkomingen bij de controles ter plaatse over het aanvraagjaar 2006 van uitgaven voor oppervlaktesteun, met inbegrip van oppervlaktegebonden plattelandsontwikkelingsmaatregelen.

20,202

 

Cyprus

   

Plattelandsontwikkeling - Probleemgebieden en agromilieumaatregelen over het aanvraagjaar 2004 voor het achterwege blijven van de uitbreiding van het aantal controles, nadat een groot aantal afwijkingen was gevonden.

0,341

 

Financiële audit - voor de overschrijding van de financiële maxima over 2009.

0,32

 

Duitsland

   

Financiële audit - voor te late betalingen, overschrijding van financiële maxima en niet-subsidiabele uitgaven over het begrotingsjaar 2009.

1,989

 

Financiële audit - goedkeuring van de rekeningen.

0,413

 

Ierland

   

Financiële audit - voor te late betalingen

0,133

 

Verenigd Koninkrijk

   

Financiële audit - voor te late betalingen en overschrijding van de financiële maxima over 2009.

3,779

 

Denemarken

   

Financiële audit - voor de overschrijding van de financiële maxima over 2009.

0,004

 

Litouwen

   

Financiële audit - goedkeuring van de rekeningen.

0,043

 

Zweden

   

Financiële audit - voor de overschrijding van de financiële maxima over 2009.

0,013

 
 

TOTAAL

578,54

Bijlage II

Goedkeuring van de ELGF- en de ELFPO-rekeningen

Besluit 34: correcties per sector

 
 

In miljoenen euro’s

Oppervlaktesteun

313,866

   

Dierpremies

57,011

   

Randvoorwaarden

4,168

   

Uitvoerrestituties

1,029

   

Groenten en fruit

54,702

   

Aardappelzetmeel

28,947

   

Melk en zuivelproducten

9,335

   

Interventieopslag

1,021

   

Tabak

19,761

   

POSEI

4,713

Gedroogde voedergewassen en zaaizaad

0,356

Plattelandsontwikkeling en garantie daarvan.

46,029

Financiële audit en boekhoudkundige correcties

37,607

TOTAAL

578,545