Een EU-breed minimuminkomensniveau om armoede te bestrijden

Om armoede te bestrijden, hebben Europarlementariërs de invoering van stelsels voor een minimuminkomen in alle EU-lidstaten voorgesteld in een niet-wetgevend verslag dat ze woensdag hebben aangenomen. De jaarlijkse VN Wereldarmoededag vond op 17 oktober plaats en dit jaar is ook het Europees jaar tegen de Armoede.

Armoede treft jaarlijks ongeveer 85 miljoen mensen, of 17% van de bevolking van de EU. Het armoederisico is hoger voor kinderen en jongeren tot 17 jaar (20%) dan voor de bevolking in het algemeen. Ook oudere mensen (19%) hebben een hoger armoederisico, stelt een resolutie van het Parlement, opgesteld door Ilda FIGUEIREDO (GUE/NGL, PT).

Minimuminkomens

Het invoeren van stelsels voor een minimuminkomen in alle lidstaten – bestaande uit specifieke maatregelen ter ondersteuning van personen die een te laag inkomen hebben, door ze financiële middelen ter beschikking te stellen en de toegang tot diensten te vergemakkelijken – is één van de doeltreffendste manieren om armoede te bestrijden, een passende levensstandaard te garanderen en de sociale integratie te bevorderen, zo staat in de resolutie. Deze stelsels moeten voorzien in een adequaat minimuminkomen dat ten minste 60% van het gemiddelde inkomen in de betrokken lidstaat bedraagt, aldus de aangenomen tekst. Die verzoekt de Commissie om op dit gebied een initiatief te presenteren, dat moet uitmonden in de uitwerking van een EU actieplan.

Alternatieve resoluties ingediend door de S&D, Groenen/EVA en GUE/NGL fracties die tot een EU kaderwet voor het minimuminkomen opriepen, werden echter niet gesteund door een meerderheid van de Parlementsleden.

Arme werknemers

In de resolutie vragen Europarlementariërs ook aandacht voor het stijgende aantal arme werknemers. Zij zijn de mening toegedaan dat het bestaansminimum altijd hoger moet zijn dan de armoedegrens en dat de werknemers die om diverse redenen onder de armoededrempel blijven aanvullende uitkeringen moeten krijgen waaraan geen voorwaarden verbonden zijn.

Inspanningen moeten ook worden gericht op lonen in het algemeen en minimumlonen, aangezien de armoede onder werkenden de weerspiegeling is van onrechtvaardige arbeidsvoorwaarden, zo luidt de resolutie.