Laattijdige betalingen: Parlement keurt algemene betalingstermijn van dertig dagen goed

Het Europees Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan een eerder met de Raad bereikt akkoord, dat bepaalt, dat uitstaande rekeningen binnen dertig dagen moeten worden betaald. De nieuwe regels moeten voorkomen dat kleine bedrijven in financiële problemen terechtkomen doordat overheden of bedrijven uitstaande rekeningen te laat betalen. Dat zou de solvabiliteit, de innovatie en de werkgelegenheid ten goede moeten komen.

Als algemene regel geldt dat de deadline voor het betalen van rekeningen, voor zowel de publieke als de privésector, op dertig dagen ligt. De parlementaire onderhandelaars hadden als voornaamste doel om eventuele mazen in de wet tegen te gaan en om ervoor te zorgen, dat alleen onder bijzondere omstandigheden van de deadline kan worden afgeweken.

Al meer dan een jaar oefent het Europees Parlement druk uit om strengere en duidelijkere regels voor de betalingsperiode op te stellen. Het akkoord - aan het Parlement gepresenteerd als een "geconsolideerd amendement" op de resolutie van rapporteur Barbara WEILER (S&D, DE) - ontving brede politieke steun van alle politieke partijen en werd aangenomen.

Rapporteur Barbara Weiler zei tijdens het debat op dinsdagavond: "Deze richtlijn zal de weg vrij maken voor een totaal nieuwe betaalcultuur. We hebben als doel gehad ervoor te zorgen dat de rechten van de kleinere bedrijven worden afgedwongen, waardoor de liquiditeit verbetert en er een beter klimaat wordt gecreëerd voor investeringen in de banenmarkt". De rapporteur benadrukte dat het Parlement niet de intentie heeft om de invoeringstermijn "twee jaar lang te laten duren". "Vanaf januari moeten lidstaten beginnen met de omzetting", aldus Weiler.

De nieuwe betaalperioden

In betaaltransacties van bedrijf naar bedrijf is de algemene termijn dertig dagen, tenzij anders in het contract is overeengekomen. Als beide partijen akkoord gaan, is het mogelijk de betaalperiode tot zestig dagen te verlengen. Een verdere verlenging van de betaalperiode is alleen mogelijk als de schuldeiser en de schuldenaar het uitdrukkelijk overeengekomen zijn in het contract en het niet "kennelijk onbillijk" is ten opzichte van de schuldeiser.

Voor betalingen door de publieke sector aan bedrijven bedraagt de algemene termijn dertig dagen. Als beide partijen de termijn willen verlengen, moet dat "uitdrukkelijk overeengekomen" zijn en moeten "de bijzondere aard of eigenschappen van het contract dit objectief rechtvaardigen". Het Parlement stond erop dat overheidsinstellingen hun betalingen nooit langer zouden mogen uitstellen dan zestig dagen.

Vrijstelling voor publieke zorginstellingen

Lidstaten kunnen een betaalperiode tot zestig dagen kiezen voor publieke zorginstellingen. Dit vanwege het bijzondere karakter van instanties zoals openbare ziekenhuizen, die grotendeels door vergoedingen van sociale zekerheidsstelsels worden gefinancierd.

Rente, schadevergoeding en verificatieperiode

Het Parlement heeft er bij de Raad op aangedrongen om een wettelijke rente van de referentie-interestvoet plus tenminste 8% te accepteren. De schuldeiser heeft het recht om van de schuldenaar een minimumbedrag van €40 te verkrijgen, ter compensatie voor de invorderingskosten.

De verificatieperiode voor de vaststelling dat de goederen of diensten voldoen aan de contractvoorwaarden is vastgesteld op dertig dagen. Deze periode mag bij bijzonder ingewikkelde contracten verlengd worden, maar alleen als het uitdrukkelijk is overeengekomen en het niet onbillijk is voor de schuldeiser. Het Parlement heeft gewaarborgd dat de verificatieperiode niet mag worden gebruikt als uitweg om de betaling onnodig te vertragen.

Volgende stappen

Het akkoord moet nu formeel worden aangenomen door de Raad. De nieuwe richtlijn treedt twintig dagen na bekendmaking in het Publicatieblad van de EU in werking. Lidstaten hebben van dan af twee jaar de tijd om de nieuwe maatregelen in te voeren.