Vernieuwd EESC kiest nieuwe voorzitter

Het Europees Economisch en Sociaal Comité, een adviesorgaan dat de standpunten van de sociale en beroepskringen inzake Europese aangelegenheden overbrengt aan de Europese instellingen, zal tijdens zijn drie dagen durende zitting van 19 t/m 21 oktober zowel nieuwe leden als een nieuwe voorzitter krijgen. De 344 leden, waarvan circa een derde wordt vernieuwd, zullen een nieuwe voorzitter kiezen voor de komende tweeëneenhalf jaar.

Kort samengevat ziet het programma van de inaugurele zitting er als volgt uit:

19 oktober: samenstelling van de groep Werkgevers, de groep Werknemers en de groep Diverse werkzaamheden

20 oktober: verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitters van het EESC, en samenstelling van het EESC-bureau

21 oktober: presentatie van het programma door de nieuw verkozen voorzitter, gevolgd door een persontmoeting waar de voorzitter vragen zal beantwoorden

Tijdstip: 11 uur

Plaats: Europees Parlement, Paul-Henri Spaakgebouw.

Het EESC is ingesteld bij de Verdragen van Rome van 1957. Bestaande uit vertegenwoordigers van de sociaaleconomische belangengroeperingen, brengt het Comité deskundige adviezen over allerlei onderwerpen uit aan het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van ministers. Met het Verdrag van Lissabon is het aantal terreinen waarop het EESC verplicht moet worden geraadpleegd aanzienlijk uitgebreid.

De leden van het EESC worden op voordracht van de nationale regeringen benoemd voor een periode van vijf jaar. Zij ontvangen geen salaris voor hun advieswerkzaamheden in Brussel. Het EESC-bureau is verantwoordelijk voor het beheer van het Comité, en stelt de richtsnoeren vast voor diens beleid. De voorzitter en de twee vicevoorzitters, resp. verantwoordelijk voor begroting en communicatie, worden voor een periode van tweeëneenhalf jaar verkozen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Barbara Gessler, persdienst van het EESC

Tel.:+32 2 546 8066;

barbara.gessler@eesc.europa.eu

De agenda voor de zitting kan worden geraadpleegd op:

http://toad.eesc.europa.eu/AgendaConvocation.aspx?pmi=ha5jDW%2bOWSG2uN9bRmOIKa6VQNBZbGsiBdsQyM7Dy60%3d