Mededinging: Commissie stelt Wouter Wils aan tot raadadviseur-auditeur

De Europese Commissie heeft prof. dr. Wouter P.J. Wils aangesteld tot raadadviseur-auditeur in mededingingszaken. Per 16 september 2010 gaat hij samenwerken met Michael Albers, die in 2008 tot raadadviseur-auditeur werd aangesteld. De twee raadadviseur-auditeurs hebben autonome beslissingsbevoegdheid, maken geen deel uit van directoraat-generaal Concurrentie en rapporteren rechtstreeks aan de Commissaris voor Concurrentiebeleid, Joaquín Almunia.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Commissaris voor Concurrentiebeleid Joaquin Almunia: "Het verheugt mij dat de Commissie in deze functie een hoge ambtenaar heeft aangesteld die over de nodige troeven beschikt. Met zijn uitstekende ervaring op het gebied van de handhaving van de mededingingsregels zowel binnen als buiten de Commissie, zijn intellectuele onafhankelijkheid als academicus en zijn bewezen deskundigheid op het gebied van procedurerecht is voor de heer Wils, tesamen met zijn collega Michael Albers, een belangrijke rol weggelegd om ons te helpen garanderen dat in zaken die de Commissie behandelt, de strengste normen inzake procedurele billijkheid gehandhaafd blijven."

Wouter Wils is momenteel lid van de Juridische dienst van de Commissie en Visiting Professor aan het King's College London. Hij studeerde economie en rechten in Leuven, Utrecht en Harvard, en was bij het Europese Hof van Justitie te Luxemburg werkzaam als referendaris voor Advocaat-generaal Van Gerven. Als lid van de Juridische dienst vertegenwoordigde hij de Commissie in meer dan 300 zaken voor het EU-Hof en het EVA-Hof. Hij is de auteur van een reeks publicaties over juridische en economische thema's.

De Commissie begon de selectieprocedure in mei 2010. Deze procedure stond open voor hoge ambtenaren uit alle diensten van de Commissie.