GroenLinks voorstander van Europese belasting

woensdag 11 augustus 2010, 14:03, ru

Na de bekendmaking van Eurocommissaris Janusz Lewandowski dat hij overweegt met voorstellen te komen voor Europese belastingen, heeft GroenLinks Kamerlid Brune Braakhuis aangekondigd Kamervragen te gaan stellen aan demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager.

"Uitgangspunt is dat de burger hetzelfde blijft betalen. Door de invoering van diverse Europese belastingen kunnen de bijdragen van EU-landen aan Brussel omlaag. Netto betalen we hetzelfde, maar Europese belastingen zorgen wel voor een betere Europese begroting. Door de Europese begroting niet langer afhankelijk te maken van nationale bijdragen, wordt de politieke besluitvorming beter en transparanter", aldus Braakhuis.

GroenLinks vraagt minister De Jager zich in Brussel hard te maken voor Europese belastingen. Eurocommissaris Lewandowski denkt onder andere aan Europese belastingen op vliegen en financiële transacties. Bruno Braakhuis: "Die belastingen zijn essentieel als je de financiële markten en het milieu weer gezond wil maken. Toch wordt de invoering ervan in Nederland steeds tegengehouden, omdat rechtse partijen bang zijn voor oneerlijke concurrentie van andere landen. Als je dat wilt voorkomen, moet je het Europees gaan invoeren."