Tweede Kamer komt terug van reces voor debat over informatie

maandag 2 augustus 2010, 12:15

Aanstaande woensdag zal de Tweede Kamer een debat houden over het verloop van de kabinets-informatie. De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft op verzoek van de fracties van D66, GroenLinks en de PvdA de Kamer van het zomerreces teruggeroepen. Een debat kan plaatsvinden op grond van artikel 139b van het reglement van orde dat als volgt luidt:

'De Kamer kan na afronding van een opdracht tot kabinets(in)formatie besluiten om een formateur of informateur dan wel formateurs of informateurs uit te nodigen om over het verloop van die kabinets(in)formatie inlichtingen te verschaffen.'

Woensdag zal de Kamer dus eerst moeten besluiten of ze een dergelijk debat wil voeren. Als daartoe besloten wordt krijgt elke fractie 5 minuten spreektijd, zo luidt het voorstel van Tweede Kamervoorzitter Verbeet.

D66 fractievoorzitter Pechtold is de initiator van dit mogelijke debat. Hij is van mening dat informateur Lubbers zijn opdracht te breed heeft geïnterpreteerd door ook de mogelijkheden van een minderheidskabinet te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer tijdens een reces voor een kabinetsformatie terugkomt. In augustus 1972 gebeurde dit nadat een lijmpoging van het kabinet-Biesheuvel was mislukt.

bron: ANP, Tweede Kamer