Onderhandelingen kabinet Paars-plus niet succesvol

dinsdag 20 juli 2010, 18:15

De onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn vandaag op niets uitgelopen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) werken nu aan hun eindverslag voor de koningin.

Mark Rutte gaf aan dat er in een goede sfeer serieus onderhandeld is. De onderhandelingen zijn echter vastgelopen op de financiën. De verschillen tussen de partijen waren niet te overkomen. Op het gebied van immigratie was er overigens wel goede vooruitgang geboekt.

Naar verwachting richt men zich nu eerst op een middenkabinet, dat zou bestaan uit VVD, CDA en PvdA (met eventueel ook D66). Een nieuwe variant die steeds vaker wordt genoemd, is PvdA, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. Nadeel van die combinatie is dat daarvan alleen GroenLinks bij de verkiezingen tot de winnaars behoorde.

Een rechts kabinet, bestaande uit VVD, PVV en CDA lijkt nog steeds weinig kansrijk, omdat daartegen zowel in VVD als CDA grote bezwaren bestaan. Mocht er geen meerderheidskabinet te vormen zijn, dan is een minderheidskabinet denkbaar van alleen VVD en CDA, met steun van de PVV.

Bron: Persconferentie fractieleiders