Commissie presenteert EU-instrumenten voor de verzameling, opslag en uitwisseling van persoonsgegevens

De Europese Commissie heeft vandaag een overzicht gepresenteerd van de EU-instrumenten die de verzameling, opslag en uitwisseling van persoonsgegevens voor rechtshandhaving of migratiebeheer regelen. De mededeling beschrijft het belangrijkste doel van deze instrumenten, de structuur, de soorten persoonsgegevens die worden verwerkt, de lijst van autoriteiten die toegang hebben tot de gegevens en de bepalingen die de gegevensbescherming en -bewaring regelen.

Cecilia Malmström, EU-Commissaris voor Binnenlandse Zaken, verklaarde: "Burgers hebben het recht te weten welke persoonsgegevens er over hen worden bewaard en uitgewisseld. Een van de eerste dingen die ik heb gedaan als Commissaris voor Binnenlandse Zaken was dan ook de opdracht geven dit overzicht op te stellen, zoals het Europees Parlement had gevraagd. Het doet mij genoegen dit overzicht vandaag te kunnen presenteren, tegelijk met een aantal beginselen voor de verdere ontwikkeling van ons beleid op dit gebeid. Dit zal ons helpen het grotere geheel in het oog te houden als we de bestaande instrumenten herzien en aanpassen aan veranderende omstandigheden."

Informatiebeheer is van doorslaggevend belang voor de werking van het Schengengebied en de interne markt. Er zijn goede instrumenten nodig om een gemeenschappelijk visum- en asielbeleid te kunnen ontwikkelen en terreuraanslagen en andere vormen van ernstige criminaliteit te voorkomen.

Er zijn al een aantal maatregelen op EU-niveau genomen om het verzamelen, opslaan en grensoverschrijdend uitwisselen van persoonsgegevens te regelen; andere worden nu ingevoerd en over weer andere wordt nog gesproken.

Vandaag komt de Commissie - voor het eerst - met een duidelijk, volledig en transparant overzicht van deze instrumenten. Tegelijkertijd stelt zij de beginselen vast aan de hand waarvan de informatiebeheersintrumenten op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht moeten worden geëvalueerd. Deze beginselen dienen ook als richtsnoer voor de toekomstige ontwikkeling van instrumenten voor het verzamelen, opslaan of uitwisselen van gegevens.

De beginselen hebben betrekking op zaken als grondrechten, evenredigheid en gericht risicobeheer. Ook een duidelijke taakverdeling, kosteneffectiviteit en evaluatieclausules zijn belangrijke uitgangspunten. Het waarborgen van de grondrechten die zijn vastgelegd in het EU-handvest voor de grondrechten, met name het recht op privacy- en gegevensbescherming, staat voor de Commissie voorop bij het uitwerken van nieuwe voorstellen waarin de verwerking van persoonsgegevens een rol speelt.

Bij alle toekomstige beleidsvoorstellen gaat de Commissie na wat de verwachte gevolgen zijn voor de grondrechten en stelt zij de vraag of het voorstel noodzakelijk en evenredig is. In alle gevallen moet door een onafhankelijke autoriteit op nationaal of EU-niveau worden gecontroleerd of de regels inzake de bescherming van persoonsgegevens worden nageleefd.

De Commissie zal elk instrument dat in de vandaag gepresenteerde mededeling aan bod komt, evalueren en hiervan verslag doen volgens de verplichtingen die daarvoor voor elk instrument gelden. Dat moet een betrouwbaar beeld opleveren van de plaats van elk instrument in het grotere geheel van het interneveiligheids- en migratiebeheer. Toekomstige voorstellen moeten, waar nodig, bepalingen bevatten inzake een verplicht jaarlijks verslag, periodieke en ad-hoc-evaluaties, alsmede een vervalbepaling. Bestaande instrumenten worden slechts gehandhaafd zolang zij beantwoorden aan het legitieme doel waarvoor zij zijn ontworpen.

Voor meer informatie

Homepage van Cecilia Malmström, Commissaris voor Binnenlandse Zaken:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

MEMO/10/349