Fractievoorzitters praten serieus over Paars-plus

dinsdag 13 juli 2010

Volgens informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage is bij de onderhandelingen om te komen tot een Paars-plus-kabinet vorige week een voortvarende start gemaakt en is de sfeer goed. Ze zijn "de vrijblijvendheid ver voorbij". Dat meldden de informateurs afgelopen maandag in een persverklaring.

De politiek leiders Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) zouden enkele belangrijke vraagstukken al hebben besproken, zoals hervormingen op de woningmarkt en de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen.

De vier partijen proberen de nadruk te leggen op de overeenkomsten in hun standpunten. Dit betekent niet dat zij de verschillen van mening tussen de partijen niet onder de loep hebben genomen.

Inhoudelijk is nog nergens overeenstemming over bereikt. Door de ambities van de partijen kan het nog moeilijk worden om spoedig een akkoord te bereiken. De partijen willen immers zowel bezuinigen, als hervormen, als investeren. Daarnaast ambiëren ze een compact regeerakkoord en een kleinere ministerraad. Op korte termijn zullen de onderhandelaars spreken over het vormen van een kernkabinet en de mensen die daarvoor beschikbaar zijn.

bron: ANP