Debat Tweede Kamer: nieuwe poging van Rutte om een rechts kabinet te vormen faalt

woensdag 30 juni 2010, 9:03

Gisteren bleek tijdens het debat over de kabinetsformatie dat de vorming van een rechts kabinet niet mogelijk blijft. VVD-leider Mark Rutte nodigde de PVV uit voor onderhandelingen. Geert Wilders wees dit echter af, omdat hij niet wil onderhandelen zonder het CDA. Het CDA gaf bij monde van Maxime Verhagen aan dat het het CDA past gezien de verkiezingsuitslag bescheiden te zijn. Ook zijn de verschillen tussen het CDA en de PVV over bijvoorbeeld de democratische rechtstaat te groot om nu al te onderhandelen. Daar moeten VVD en de PVV eerst samen maar eens uitkomen, maar dat wil de PVV weer niet.

Wilders was woedend. Volgens hem is deze houding schandalig en wordt de stem van 1,5 miljoen kiezers genegeerd. Wilders beweerde dan ook dat de PVV sinds de verkiezingen behandeld is als "een paria, als melaats en als een zwerver die men liever op straat laat staan". Overigens zou dit ook een voordeel op kunnen leveren. Wilders voorspelde dat de PVV door deze handelswijze de grootste partij zal worden.

PvdA, D66 en GroenLinks concludeerden dat een rechts kabinet niet mogelijk is en willen een paars-pluskabinet. Hier ziet Rutte echter niet veel in. Hij wil proberen samen te werken met het CDA en de PvdA. Daar heeft de PvdA echter geen oren naar.

Op woensdagmiddag worden de formatiegesprekken vervolgd met de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Hij heeft de taak de formatie weer los te trekken. Hij ontvangt VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Bron: ANP