Balkenende toch weer bij G20
Demissionair premier Jan Peter Balkenende schuift zaterdagavond aan bij het werkdiner van wereldleiders tijdens de G20-top in het Canadese Toronto. Het diner is het informele startsein van de top die zondagochtend begint.
In de G20 zijn de belangrijkste economieën ter wereld verenigd. Hun leiders praten over het herstel van de wereldeconomie. Nederland is officieel geen lid van de G20, maar is voor de vierde keer op rij toch uitgenodigd. Eerder was Balkenende te gast in Washington, Londen en Pittsburgh.
Lobby
Na het uitbreken van de wereldwijde economische crisis bepleitte Nederland met succes dat het moest meepraten vanwege de grote binnenlandse financiële sector. Door de constructieve inbreng en de stevige lobby slaagde Balkenende er daarna steeds in opnieuw te worden uitgenodigd. In mei gebeurde dat door de Canadese minister-president Harper.
Binnen het kabinet was toen al lang de vrees ontstaan dat een uitnodiging niet meer zou komen. Die vrees bleek dus ongegrond. Sterker nog: ook minister Jan Kees de Jager van Financiën is in Toronto aanwezig.
Vrijdag kwamen de zeven grootste industrielanden en Rusland al bij elkaar, de G8. President Obama riep daar de andere wereldleiders op om de economie te stimuleren met extra overheidsuitgaven. Bezuinigingen gaan volgens hem ten koste van de economische groei. Veel Europese landen denken daar anders over. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zei dat landen eerst hun overheidsfinanciën op orde moeten hebben voordat ze aan investeren kunnen denken.
G20
De leden van de G20 zijn: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Turkije, Argentinië, Australië, Indonesië, Frankrijk, India, Duitsland, China, Canada, Rusland, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, Mexico, Brazilië en de Europese Unie.
De organisatie is in 1999 opgericht en de eerste bijeenkomst werd gehouden in Berlijn. De G20 heeft geen vaste voorzitter. Het organiserende land leidt de vergadering. De organisator heeft ook de ruimte niet-leden uit te nodigen.