Informateur Rosenthal onderzoekt coalitie met VVD en PVV; CDA houdt de boot voorlopig af

dinsdag 15 juni 2010, 10:43

Gisteren zijn alle fractievoorzitters voor een gesprek langs gegaan bij informateur Uri Rosenthal. In het gesprek hebben de fractievoorzitters aangegeven of zij een eventuele coalitie tussen VVD en PVV zouden steunen.

Na afloop liet Geert Wilders weten dat de PVV in maart 2011 zal meedoen aan de Statenverkiezingen. Hierdoor krijgt de PVV mogelijk ook een vertegenwoordiging in de Eerste Kamer. Het gebrek aan Eerste Kamerzetels zou een struikelblok kunnen vormen voor een rechtse coalitie (VVD/PVV/ CDA ).

Rosenthal zal de komende dagen verder gaan met gesprekken tussen de PVV en VVD. Ondanks aandringen van Wilders, zal het CDA vooralsnog niet aanschuiven bij de onderhandelingen. Volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zijn PVV en VVD als eerste aan zet. Verhagen zal op woensdag weer in gesprek gaan met de informateur.

Deelname van de PVV bij de Statenverkiezingen in 2011 is van belang omdat de Eerste Kamer door middel van getrapte verkiezingen wordt gekozen. De stemgerechtigden kiezen de Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.

bron: ANP en De Volkskrant