EU2020-doelen: interne markt, regionaal beleid en schuldentoezicht essentieel

In een reeks resoluties hebben Europarlementsleden donderdag benadrukt, dat de voltooiing van de interne markt, de houdbaarheid van nationale schulden en een op lokaal niveau beheerd cohesiebeleid essentieel waren voor het succes van de EU2020-strategie. De stemming over een resolutie over de EU2020-strategie is uitgesteld tot juni.

De EU moet tegen mei 2011 een "Single Market Act" vaststellen met beleidsprioriteiten met het oog op de totstandbrenging van een zeer concurrentiekrachtige, sociale en groene markteconomie en die zowel wetgevings- als niet-wetgevingsinitiatieven omvat. Dat staat in een resolutie die door Louis GRECH (S&D, MT) is opgesteld. De Europarlementsleden verzoeken ook om een meer geïntegreerde en op de burger gerichte aanpak van de interne markt. De versterking van die interne markt is van vitaal belang als de Europa2020-strategie voor de instandhouding van de sociale dimensie van het Europese model moet zorgen, en de Unie tegelijk de competitieve voorsprong moet geven, die zij nodig heeft. Deze resolutie is bedoeld als bijdrage van het Parlement aan een verslag opgesteld door Mario Monti, op verzoek van de Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso, over de revitalisering van de interne markt.

Gezondere overheidsfinanciën

De Europarlementariërs hebben ook een resolutie over de houdbaarheid op lange termijn van de overheidsfinanciën aangenomen, waarin ze oproepen om van het schuldentoezicht een prioriteit te maken, er bij de Commissie op aandringen om op de nationale schuldenstatistieken toe te zien en benadrukken dat een sterker toezicht op de financiële markten essentieel is voor gezonde nationale begrotingen op de lange termijn.

Om de transparantie te verbeteren en de financiële gezondheid van de schulden te evalueren, vraagt het Parlement de Commissie ook studies uit te voeren om de aard van de schuld van de lidstaten te beoordelen. Het wijt het wantrouwen van de markten in de overheidsfinanciën aan het gebrek aan een doeltreffend statistisch bestuur of onafhankelijke statistische instellingen in de lidstaten. Daarom pleit het voor een behoorlijk toezicht door de Commissie.

Aan het eind van de stemming kondigde de auteur van de ontwerpresolutie, Liem HOANG NGOC (S&D, FR), aan dat hij zijn naam van de aangenomen tekst wilde halen, omdat de resolutie een serieuze klap voor de Europese burgers betekende. "De EVP- en de ALDE-fracties willen de burgers voor de crisis laten betalen", zei hij.

Regionaal beleid en onderzoek en ontwikkeling

Een resolutie opgesteld door Ricardo CORTÉS LASTRA (S&D, ES) over "de bijdrage van het cohesiebeleid aan de verwezenlijking van de Lissabon- en EU2020-doelstellingen" onderlijnt het belang van het betrekken van de lokale en regionale niveaus en het middenveld in de tenuitvoerlegging van de EU2020-strategie.

In een resolutie, opgesteld door Lambert van NISTELROOIJ (EPP, NL), roepen Europarlementsleden tenslotte op tot "synergieën" tussen EU-fondsen voor onderzoek en voor innovatie, fondsen voor regionale ontwikkeling en het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling. De resolutie benadrukt ook dat een duurzame economische groei steeds meer afhankelijk is van de capaciteit van regionale economieën om te innoveren en in nieuwe technologieën te investeren.