D66 en lokale partijen grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen

donderdag 4 maart 2010

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren lijken van de landelijke partijen D66, GroenLinks, VVD, PVV en Trots op Nederland tot de winnaars te behoren. Bij de PvdA is men ondanks het enorme verlies gematigd optimistisch omdat het verlies in raadszetels ten opzichte van de peilingen relatief mee viel. Daarnaast zijn ook de SP en het CDA als verliezers van de verkiezingen aan te merken. Het opkomstpercentage lag met 53 procent lager dan het opkomstpercentage in 2006 (58 procent).

De PvdA verloor landelijk ongeveer een derde van haar gemeenteraadszetels. Ondanks dit grote verlies is men binnen de PvdA vooral blij dat de neergang ten opzichte van het verlies bij de Europese verkiezingen en de peilingen enigszins beperkt bleef. CDA en SP boekten ten opzichte van 2006 verlies. De SP leverde vooral in een aantal belangrijke bolwerken zetels in, zoals in Nijmegen en in Amsterdam. Het CDA verloor relatief weinig raadszetels, maar ziet dat als een teleurstelling omdat dit geen herstel betekent ten opzichte van de resultaten in 2006.

D66 wist in een groot aantal gemeentes haar zetelaantal te verdubbelen. In Leiden werd D66 zelfs de grootste partij. Voor GroenLinks kan de vlag uit in Utrecht en Nijmegen. In beide steden werd de partij namelijk de grootste. De PVV werd als nieuwkomer in een keer de grootste partij in Almere en de tweede partij in Den Haag. Op de PVV kon overigens alleen in deze plaatsen worden gestemd.

Een andere nieuwkomer, Trots op Nederland, behaalde ruim 50 zetels in de 41 gemeentes waar de partij meedeed. In Den Helder werd Trots zelfs tweede, vlak achter de VVD. De VVD zag tot slot haar zetelaantal in de meeste gemeentes toenemen. In het traditionele liberale bolwerk Wassenaar werd de VVD weer de grootste partij, nadat de partij vier jaar geleden een lokale partij voor zich moest dulden.

De lokale partijen behaalden ongeveer een kwart van de stemmen. Daarmee boekten de lokale partijen een forse winst ten opzichte van de uitslag in 2006. In een aantal gemeentes werden lokale partijen zelfs het grootste, bijvoorbeeld in Amersfoort.

Een vergelijking voor landelijke verkiezingen is niet mogelijk.

Bron: ANP


Meer over