Europees Parlement keurt nieuwe Europese Commissie goed

Het Europees Parlement heeft de nieuwe Europese Commissie dinsdag in Straatsburg met 488 stemmen vóór, 137 tegen en 72 onthoudingen verkozen. Het hele college van Commissarissen - één uit elk van de 27 EU-lidstaten - werd met één enkele stemming verkozen.

De vorige Europese Commissie (Barroso I) werd in november 2004 met 449 stemmen vóór, 149 stemmen tegen en 82 onthoudingen verkozen (66% van het aantal uitgebrachte stemmen, ten opzichte van 70% voor de Barroso II Commissie). De nieuwe Commissie blijft tot 31 oktober 2014 in functie.

Voorafgaand aan de stemming verklaarden de EVP-, ALDE- en S&D-fracties de nieuwe Commissie te steunen. De Groenen en de GUE/NGL- en de EFD-fracties kondigden aan, tegen de nieuwe Commissie te zullen stemmen. De ECR-fractie zou zich onthouden.

"De dageraad van een nieuw decennium": debat over de nieuwe Commissie

"Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat we de Europese Commissie in onze hoedanigheid van een echte medewetgever benoemen", zei voorzitter van het Parlement Jerzy Buzek bij aanvang van het debat. "Dit is de dageraad van een nieuw decennium, met een nieuwe manier van werken voor de Europese instellingen".

Verantwoording verschuldigd zijn aan het Parlement is "van cruciaal belang voor de democratische legitimiteit van de Commissie", benadrukte voorzitter van de Commissie José Manuel Barroso. Door de huidige uitzonderlijke tijden, met de economische crisis, de klimaatverandering en het energiezekerheidsvraagstuk, was het nu "een tijd van moed". We hebben behoefte aan "sterke Europese instellingen" om deze uitdagingen aan te pakken, betoogde hij, en het was aan de Commissie en het Parlement samen "om ervoor te zorgen dat de EU meer is dan de som der delen". "Vandaag begint een nieuw hoofdstuk in ons Europese avontuur" besloot hij, eraan toevoegend dat we moeten proberen "om er een succes voor al onze burgers" van te maken.

Joseph DAUL (EVP, FR) wees op de noodzaak om aan burgers een "duidelijke boodschap" over te brengen over hoe de EU haar doelstellingen moest verwezenlijken. De EU moet tonen wat ze is - een wereldleider wat betreft het BBP, de marktomvang en bijdragen aan internationale hulp", voegde hij toe. Maar van Haïti tot Iran, Afghanistan tot Jemen en Cuba tot de trans-Atlantische betrekkingen had de stem van de EU tot dusver "niet voldaan aan ons streven", zei hij. Een "ambitieus programma" moest dit volgens hem verhelpen. Voor Daul moest de politieke oriëntatie van de Commissie de uitslag van de verkiezingen van vorig jaar weerspiegelen, en aan de verwachtingen van de burgers voldoen moest de eerste prioriteit zijn, concludeerde hij.

Martin SCHULZ (S&D, DE) bekritiseerde het feit dat de kandidaat-Commissarissen op vraag van Commissievoorzitter Barroso wel een "gelofte van stilte" leken te hebben afgelegd tijdens de hoorzittingen, om vooral niets verkeerd te zeggen. Diegenen die een echt dialoog met het Europees Parlement waren aangegaan, zoals Michel Barnier, Joaquin Almunia of Kristalina Georgieva, "hadden respect gewonnen". De Commissie moest werken als een college, en niet als een "presidentieel systeem" worden geleid, eiste hij. "We hebben behoefte aan een sterke Commissie, die op sterke steun in het Europees Parlement rust en die werkt, die een rol heeft te spelen, en die begrijpt wat haar taak is", zei Schulz.

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE) zei: "ALDE is een verantwoordelijke fractie en we zullen voor de Commissie stemmen, maar onze steun zal voorwaardelijk zijn". Hij verwachtte van de nieuwe Commissie dat zij "een drijvende kracht zou worden voor Europa, wat de afgelopen vijf jaar niet het geval was geweest". Ze moest als een echt college werken, met een sterke eenheid en in staat om een beleid te voeren, dat door de drie verschillende politieke families die het college hadden samengesteld, zou worden gesteund. Ten slotte moest de nieuwe Commissie gericht zijn "op een belangrijke taak: een antwoord vinden op de economische crisis en een werkbare strategie voor Europa 2020 ontwikkelen. Luister niet te veel naar de lidstaten", concludeerde hij.

Daniel COHN-BENDIT (GREENS/EFA, FR) was ervan overtuigd, zich in de aanwezigheid van "een coalitie van hypocrieten" te bevinden, omdat veel Europarlementariërs voor een Commissie zouden stemmen, die ze niet echt steunden. Het merendeel van de kandidaat-Commissarissen had in de hoorzittingen niet genoeg "visie en ambitie" tentoongespreid, maar Europarlementariërs zouden ze toch steunen, en zo impliceren dat "alle minnen samen een plus maken". Cohn-Bendit zei dat zijn fractie tegen de Commissie zou stemmen, maar hij voegde eraan toe "zeg niet dat zij die niet vóór stemmen, tegen Europa zijn". Hij beloofde de Commissie de steun van zijn fractie voor een reeks zaken, als ze juist optrad, bijvoorbeeld wat betreft de klimaatverandering of de regulering van de financiële markten.

Jan ZAHRADIL (ECR, CZ) zei: "In 2005, kwam u met het idee van minder bureaucratie, door een vereenvoudiging van de wetgeving. Waarom doen wij dit idee nu niet herleven?" vroeg hij. "Als u aantoont dat u een hervormer bent, zullen wij u steunen, maar als u platgetreden paden volgt, zullen wij opstaan en ons tegen u verzetten", concludeerde hij.

Lothar BISKY (GUE/NGL, DE) bekritiseerde de neoliberale richtsnoeren van de Commissievoorzitter. Het nieuwe college van Commissarissen zou deze ook weerspiegelen. "U krijgt de goedkeuring van mijn fractie niet en u kunt een harde, maar eerlijke uitwisseling van gedachten met uw college verwachten", zei Bisky.

Namens de EFD-fractie zei Nigel FARAGE (EFD, UK) tegen Barroso: "Hier hebben we een nieuwe regering van Europa, een regering die met het Lissabonverdrag nu een enorme macht heeft, en de mogelijkheid om buitengewone bevoegdheden te gebruiken om landen letterlijk over te nemen". En toch willen de grote fracties "dat u nog meer macht nog sneller neemt!". Hij had medelijden met het "arme Griekenland, dat opgesloten zat in de economische gevangenis van het euro-systeem. Het zal niet bij Griekenland blijven, maar ook met Spanje, Portugal en Ierland gebeuren".

Achtergrondinformatie

De verkiezing werd voorafgegaan door hoorzittingen van de kandidaat-Commissarissen, die de commissies van het Parlement in januari en februari hebben gehouden. Elke commissie stuurde daarna een evaluatiebrief over 'haar' kandidaat-Commissaris naar de Conferentie van Voorzitters, het orgaan waarin de voorzitter van het EP en de fractieleiders zitten. Alle evaluaties waren positief en de Conferentie van Voorzitters gaf op 4 februari groen licht voor de stemming.

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.