€386 000 voor ontslagen werknemers in Nederland door EP goedgekeurd

Het Europees Parlement heeft €386 114 aan steun voor Nederland uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering goedgekeurd. Met die steun kunnen 435 ontslagen werknemers van de bouwonderneming Heijmans N.V. worden geholpen om een baan te vinden.

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) is opgericht om extra steun te geven aan werknemers die de gevolgen van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ondervinden, om hen te helpen bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt. De aanvraag van Nederland heeft betrekking op 570 gedwongen ontslagen bij onderneming Heijmans N.V. tussen januari en mei 2009, waarvan er 435 in aanmerking komen voor steun.

"Het is duidelijk, dat het EFG de gevolgen van structurele veranderingen niet kan opvangen, noch de uitdagingen van globalisering overwinnen. Dat is zijn taak ook niet. Maar het kan individuele getroffenen nadat ze ontslagen zijn wel helpen en ze de kans bieden, om via opleiding weer een toekomstperspectief en werk te vinden", zei Reimer BÖGE (EPP, DE), de rapporteur van het Parlement, tijdens het debat.

Het geld gaat naar informatievergaderingen, jobbeurzen, sollicitatietrainingen, hulp bij het zoeken naar werk en omscholing. De steun voor de werknemers zal worden gecoördineerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in nauwe samenwerking met het interne mobiliteitscentrum van Heijmans NV en andere relevante belanghebbenden. De kosten van de maatregelen worden geraamd op € 594 021, waarvan € 386 114 door het EFG wordt bijgedragen.

Nederland heeft in zijn aanvraag aangevoerd dat de bouwsector één van de eerste economische sectoren was, die zijn getroffen door de crisis. Sinds begin 2008 zijn de prijzen van grondstoffen, exponentieel toegenomen. Dit resulteerde in een toegenomen vraag naar leningen, die onderworpen werd aan zeer strikte regels. Tegelijkertijd is als gevolg van het afnemende vertrouwen van de consument, lage huizenprijzen en de hoge hypotheekkosten, de vraag naar nieuwe huizen en kantoren gedaald.

Europarlementsleden keurden ook Europese steun goed voor ontslagen werknemers in de Zweedse (€ 9 839 674) en de Oostenrijkse (€ 5 705 635) auto-industrie.

De Commissie moet het geld binnen de 15 dagen uitbetalen. Daarna krijgt Nederland 12 maanden om het te besteden.

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.