Wat heeft de EU het afgelopen jaar voor u gedaan?

IP/09 /1905

Brussel, 11 december 2009

Wat heeft de EU het afgelopen jaar voor u gedaan?

De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse multimediajaarboek gepresenteerd met een aantal belangrijke vorderingen die de Europese Unie in 2009 heeft geboekt. In het jaarboek staan een reeks succesverhalen waar inbreng van de EU tot tastbare resultaten voor de burgers heeft geleid, over thema's variërend van onderzoek voor het vinden van nieuwe geneesmiddelen tegen dementie tot het beperken van de gevolgen van de economische crisis.

"De voorbeelden uit het jaarboek laten duidelijk zien dat de EU positieve resultaten boekt die in ons dagelijks leven als burger, consument en werknemer zichtbaar zijn", aldus Margot Wallström, vicevoorzitter en commissaris voor Institutionele betrekkingen en communicatiestrategie.

De tien thema's van dit jaar zijn:

  • De weg vrijmaken voor economisch herstel - De EU en haar lidstaten hebben aanzienlijke middelen vrijgemaakt om de economie te herstellen en de burgers te beschermen.
  • Goedkoper communiceren - Europeanen kunnen eenvoudiger en goedkoper communiceren per mobiele telefoon, dankzij de inspanningen van de EU voor kostenverlaging en verbindingen.
  • Middelen bijeenbrengen voor de strijd tegen dementie - Het "Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen" ter hoogte van 2 miljard euro brengt industrie en wetenschap samen om te waarborgen dat nieuwe wetenschappelijke inzichten snel worden ingezet voor nieuwe medicijnen.
  • De klimaatverandering aanpakken - De EU heeft het mogelijk gemaakt met spaarlampen de CO 2 -uitstoot met 32 miljoen ton te verminderen.
  • Strijd tegen honger in de armste landen van de wereld - De EU bindt wereldwijd de strijd aan tegen armoede en honger, zoals in 2009 duidelijk bleek uit haar Voedselfaciliteit ad 1 miljard euro.
  • Zorg voor het milieu - Om het milieu zo schoon mogelijk te houden heeft de EU nieuwe voorschriften opgesteld om schadelijke verontreiniging door benzine en pesticiden te verminderen.
  • Europa biedt onderlinge hulp bij rampen - EU-landen hebben snel gehandeld om elkaar bij te staan, door het sturen van hulp naar door natuurrampen getroffen gebieden, zoals in het geval van de aardbeving in de Abruzzen in 2009.
  • Bankklanten waar voor hun geld geven - De EU heeft de gemeenschappelijke markt zowel voor burgers als voor ondernemingen in het leven geroepen; thans stelt zij zeker dat banken hun klanten fair behandelen.
  • Dieren aan land en in de oceanen beschermen - De EU heeft ervoor gezorgd dat het in de handel brengen van zeehondenproducten illegaal is, en een nieuw actieplan voor het behoud van haaien voorgesteld.
  • Online-winkelen vrij van nodeloze zorgen houden - De EU is stevig opgetreden tegen websites die consumenten niet de rechten gaven die ingevolge EU-recht voor hen openstaan.

Door het multimediaformaat hebben de burgers ook toegang tot de onlinebrochure en kunnen zij een korte video over het onderwerp bekijken. Zij is beschikbaar op http://ec.europa.eu/snapshot .

De papieren versie van de brochure zal binnenkort in 22 officiële talen van de Europese Unie beschikbaar zijn.