Nauwere samenwerking tussen Europese Commissie en het Comité van de Regio's

 

Perscommuniqué

De EU-Assemblee van regionale en lokale afgevaardigden

CoR/09/105.nl

 

COR/09/105

Brussel, 24 november 2009

Van den Brande zegt tegen Barroso: laten we samen werken aan een sterker en beter Europa

Luc Van den Brande, voorzitter van het Comité van de Regio's (CvdR) van de EU, heeft José Manuel Barroso gezegd dat hij van de nieuwe Europese Commissie de komende vijf jaar een meer "inclusieve" benadering t.a.v. wetgeving verwacht die lijkt op het door het CvdR voorgestelde systeem van multilevel governance. Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag overhandigde Van den Brande aan Commissievoorzitter Barroso het witboek van het CvdR over multilevel governance. Daarin worden onder meer de verwachtingen van het CvdR beschreven voor het beleid op een hele reeks terreinen waarmee ook de lokale en regionale overheden zich bezighouden.

"Voorzitter Barroso heeft tijdens de presentatie van zijn werkprogramma al gewezen op de voordelen van multilevel governance, met name als het gaat over bijvoorbeeld de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid of de sociale agenda van de EU. Daarom hebben we afgesproken samen te kijken hoe we politiek gevolg kunnen geven aan de aanbevelingen uit het witboek van het CvdR over multilevel governance, om de nieuwe Europese Commissie op weg te helpen. Doel is een efficiënter instrument te ontwikkelen om de territoriale impact van nieuwe wetgeving mee te beoordelen, oftewel een meer inclusieve benadering voor te stellen met het oog op de herziening van de Lissabonstrategie," aldus Van den Brande na afloop van de bijeenkomst met Barroso.

Eén van de belangrijke terreinen waarop het CvdR het Europees beleid echt meerwaarde kan geven is klimaatverandering. Daarom vroeg Van den Brande Barroso afgelopen maandag ook het CvdR een grotere rol te geven in het Burgemeestersconvenant, een overeenkomst van meer dan 950 lokale en regionale politici om verder te gaan dan de 20/20/20-klimaatdoelstellingen van de EU. "Uit een nieuwe, deze maand nog te verschijnen Eurobarometer-enquête blijkt duidelijk dat de Europese burgers voor hun lokale en regionale overheden een grote rol zien weggelegd bij de terugdringing van de broeikasgasuitstoot. Het CvdR is bij uitstek geschikt om aan die rol op Europees niveau invulling te geven. Het is er klaar voor het Burgemeestersconvenant politieke steun te verlenen, het verder uit te bouwen via overeenkomsten met andere organisaties zoals de Amerikaanse conferentie van burgemeesters, en het op grote schaal onder de aandacht van de burgers te brengen," verklaarde Van den Brande.

Van den Brande en Barroso spraken tijdens hun ontmoeting ook over de positie van het cohesiebeleid binnen de nieuwe EU-begroting, waarbij Van den Brande wees op de fundamentele betekenis van dit beleid voor een evenwichtige ontwikkeling van Europa.

Klik hier voor foto's van de bijeenkomst.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen. De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer. Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chris Jones

Tel.: + 32 (0)2 546 8751

christopher.jones@cor.europa.eu

Klik hier voor vorige persberichten van het CvdR.