Stockholm programma: Europarlementariërs willen meer burgerrechten

EU-lidstaten moeten meer samenwerken bij de opvang van asielzoekers en de strijd tegen discriminatie, de rechten van gevangenen moeten worden versterkt en de toegang tot het gerecht moet worden verbeterd. Deze en andere eisen stelden Europarlementariërs woensdag in een resolutie over het EU-wetgevingsprogramma op het gebied van justitie en binnenlandse zaken voor de komende 5 jaar.

Het Europees Parlement nam een standpunt in over het zogenaamde Stockholmprogramma, waarin de Europese prioriteiten op het vlak van justitie en binnenlandse zaken voor de komende 5 jaar uiteen worden gezet. De Europese regeringsleiders moeten het programma op hun top op 10-11 december goedkeuren.

Rechten van gevangenen in de EU versterken

Europarlementariërs willen minimumnormen voor gevangenis- en detentieomstandigheden en gemeenschappelijk overeengekomen rechten voor gedetineerden in de EU, inclusief passende schadevergoedingsregelingen voor personen die onrechtmatig in hechtenis zijn genomen of veroordeeld. Voor lidstaten waar gevangenissen overbevolkt zijn, moeten Europese middelen beschikbaar worden gesteld voor de bouw van nieuwe en de tenuitvoerlegging van sociale hervestigingsprogramma's.

Ook moet er wetgeving komen om de overdracht van strafzaken tussen lidstaten en de beslechting van jurisdictiegeschillen te vergemakkelijken. Een juridisch instrument moet worden gecreëerd voor het vergaren en de toelaatbaarheid van bewijsmateriaal in grensoverschrijdende strafzaken.

Strijd tegen discriminatie en kindermisbruik

Europarlementariërs zeggen, dat slachtoffers van misdrijven en in het bijzonder van mensenhandel en geweld tegen vrouwen uitgebreide juridische hulp moet worden geboden. Etnische minderheden zijn volgens hen zeer kwetsbaar, aangezien ze ook het risico lopen slachtoffer te worden van discriminatie en racistische misdrijven. Ze dringen ook aan op een alomvattende Europese strategie voor de uitroeiing van geweld tegen vrouwen en enige vorm van kindermisbruik.

Lidstaten worden door het Parlement opgeroepen om te zorgen voor vrij verkeer voor de EU-burgers en hun familieleden, met inbegrip van geregistreerde partnerschappen en huwelijken, "en om alle vormen van discriminatie, met inbegrip van discriminatie op grond van seksuele geaardheid, te vermijden".

Immigratie en asiel: meer verdeling van de lasten

Parlement vindt dat er een transparant systeem moet komen voor de beoordeling van de capaciteit van elke lidstaat om asielzoekers op te vangen. Het dringt aan op de invoering van een systeem van "verplichte en onherroepelijke solidariteit" tussen de lidstaten en meer samenwerking met derde landen, en in het bijzonder met buurlanden van de EU.

Europarlementariërs benadrukken dat het belangrijk is migranten toegang te geven tot justitie, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg en veroordelen uitwijzing en collectieve uitzetting naar landen waar de mensenrechten niet worden geëerbiedigd. Ze willen dat de Commissie met voorstellen komt voor een effectieve bestrijding van misbruik van asielprocedures.

Gegevensbescherming

Er moeten duidelijkere en strakkere grenzen worden gesteld aan informatie-uitwisseling tussen lidstaten en het gebruik van gemeenschappelijke EU-registers, vinden de Europarlementsleden. Ze voegen eraan toe, dat het opzetten van grote registers op EU-niveau het gevaar van uitlekken van informatie en corruptie vergroot.

Europees Hof voor internetzaken

In een overweging van de resolutie merken Europarlementariërs op, dat de cybercriminaliteit de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Daarom vinden ze het nodig om de oprichting van een Europees Hof voor internetzaken te onderzoeken.