Het Jaarverslag van de Europese Rekenkamer over de uitvoering van de EU-begroting 2008

Het Jaarverslag van de Europese Rekenkamer over de uitvoering van de EU begroting 2008

De Europese Rekenkamer geeft een goedkeurende verklaring (zonder beperkingen) 1 af over de betrouwbaarheid van de EU rekeningen 2008 . De Rekenkamer concludeert dat de jaarrekening van de Europese Gemeenschappen over 2008 in alle materiële opzichten een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van de Gemeenschappen en van de resultaten van hun verrichtingen en kasstromen.

Met betrekking tot de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen weerspiegelen de algemene resultaten over 2008 de verbeteringen in het begrotingsbeheer van de afgelopen jaren.

De verbetering in 2008 is allereerst het gevolg van de verbeterde resultaten in de grootste beleidsgroep "Landbouw en natuurlijke hulpbronnen" , die goed is voor ongeveer de helft van de EU?begroting. Voor deze beleidsgroep geeft de Rekenkamer voor het eerst geen afkeurende verklaring 2 , maar een verklaring met beperkingen af 3 . Het foutenpercentage voor deze beleidsgroep als geheel ligt in feite onder de materialiteitsdrempel 4 , maar binnen de groep is het geschatte foutenpercentage voor Plattelandsontwikkeling nog altijd van materieel belang, hoewel lager dan in voorgaande jaren.

Cohesie, de op één na grootste beleidsgroep, goed voor nagenoeg eenderde van de begroting, blijft problematisch en is het terrein dat de meeste fouten vertoont. De Rekenkamer schat dat tenminste 11 % van het in totaal vergoede bedrag niet had mogen worden uitbetaald.

Eerdere aanbevelingen van de Rekenkamer ter verbetering van de toezicht? en controlesystemen blijven van kracht. Ze moeten worden gezien als onderdeel van een doorlopend proces waarin de betrokken maatregelen pas na enige tijd doeltreffend kunnen worden geacht.

Bijzondere aandacht dient bovendien te worden besteed aan die uitgaventerreinen waarover de Rekenkamer een hoog foutenpercentage blijft melden 5 . In veel situaties zijn de fouten het gevolg van al te complexe voorschriften en regelgeving. Vereenvoudiging blijft dan ook een prioriteit.

Voor 2008 geeft de Rekenkamer goedkeurende verklaringen af inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen voor "Ontvangsten", de vastleggingen voor alle beleidsgroepen en de betalingen voor de beleidsgroepen "Onderwijs en burgerschap" en "Administratieve en andere uitgaven".

Voor twee beleidsgroepen worden verklaringen met voorbehoud afgegeven. De Rekenkamer concludeert dat de betalingen voor "Landbouw en natuurlijke hulpbronnen", behalve Plattelandsontwikkeling, en voor "Economische en financiële zaken", behalve de uitgaven voor het Zesde Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP6) in deze beleidsgroep, in alle materiële opzichten wettig en regelmatig zijn.

De Rekenkamer geeft afkeurende verklaringen inzake de wettigheid en regelmatigheid af voor de beleidsgroepen "Cohesie", "Onderzoek, energie en vervoer" en "Externe steun, ontwikkeling en uitbreiding". De betalingen voor deze beleidsgroepen vertonen fouten van materieel belang, zij het op verschillende niveaus.

Deze conclusies zijn ontleend aan het Jaarverslag 2008 van de Europese Rekenkamer dat vandaag wordt gepubliceerd. He t verslag bevat een jaarlijks controleoordeel waaruit blijkt of de EU?ontvangsten en ?uitgaven juist en volledig zijn geboekt in de rekeningen, en zijn geïnd of besteed overeenkomstig alle wettelijke en contractuele voorschriften.

" Over het geheel genomen lijken de foutenpercentages af te nemen vanwege verbeteringen in het begrotingsbeheer, maar de regelgeving blijft complex en in een aantal controlesystemen duren de problemen voort. De Commissie moet de nodige aandacht schenken aan de boodschappen van de Rekenkamer in haar jaar? en speciale verslagen bij de voorbereiding van voorstellen voor een herziening van het Financieel Reglement, een nieuw financieel kader en een hervormde begroting", aldus de heer Vítor Caldeira, president van de Europese Rekenkamer.

De algemene begroting van de EU wordt jaarlijks vastgesteld door de Raad en het Europees Parlement . De Commissie is ? alleen of in samenwerking met de lidstaten ? verantwoordelijk voor de uitvoering van de begroting. Het Jaarverslag van de Rekenkamer vormt de basis voor het starten van de kwijtingsprocedure, waarmee het jaarlijkse begrotingsproces wordt afgesloten.

Het Jaarverslag van de Rekenkamer over de uitvoering van de EU ?begroting 2008 is te vinden op de website van de Rekenkamer, www.eca.europa.eu , in 22 officiële talen .

1 :

een verklaring zonder beperkingen : aangetoond is dat de rekeningen betrouwbaar zijn of de onderliggende verrichtingen op alle materiële punten wettig en regelmatig zijn

2 :

een afkeurende verklaring : het foutenniveau in de onderliggende verrichtingen is van materieel belang en wijdverbreid

3 :

een verklaring met beperkingen : een goedkeurende verklaring kan niet worden afgegeven, maar de impact van een meningsverschil of reikwijdtebeperking is niet zodanig wijdverbreid dat een afkeurende verklaring of een verklaringonthouding noodzakelijk is

4 :

Een post of een groep posten is van materieel belang als deze zo belangrijk is dat hij onder de aandacht dient te worden gebracht van de lezers van een controleverslag of ?oordeel van de Rekenkamer.

5 :

Fouten staan niet gelijk aan fraude. Een fout kan ontstaan door een onjuiste toepassing of interpretatie van de vaak complexe regels in de EU?uitgavenregelingen. Alleen als EU?middelen met opzet ten onrechte zijn aangevraagd, kan dit als fraude worden beschouwd.

Communicatie en verslagen - Persdienst

12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxemburg

Tel.: (+352) 4398 45410 - Fax: (+352) 4398 46410 - GSM (+352) 621 55 22 24

e-mail: press@eca.europa.eu