Houtigehage

In januari 1952 steken zestien werkloze jongeren de schop in de grond. Ze leggen een weg aan. Ze hebben geen baan gekregen en gaan uit protest aan het werk. Een protest tegen de gemeente die niets aan de grote werkloosheid doet, terwijl er veel werk is te doen.

De actie gaat de geschiedenis als de omgekeerde staking van Houtigehage. De actie vindt navolging in omliggende Friese dorpen. De actievoerders worden door de dorpsbewoners op handen gedragen. De autoriteiten wijzen de actie af en halen zelfs de politie erbij als de ‘stakers’ bij het gemeentehuis demonstratief loon voor hun werk vragen. De actie heeft succes. Er komt geld voor openbare werken en de omgekeerde stakers krijgen een baan.

Terug naar het heden. De jeugdwerkloosheid loopt weer op. Oudere werklozen komen niet aan de bak. Op de ledenraad van de PvdA over de AOW zei staatssecretaris Klijnsma dat het die avond niet gaat over de 67. “Het gaat om de mensen die nu al aan de kant staan. Die nu al uit gekotst worden door werkgevers. Dit voorstel biedt mij de ruimte om paal en perk te stellen aan het probleem dat werkgevers oudere werknemers oudere werknemers aan de kant zetten.”

Ik probeer me altijd te verplaatsen in de redenering van een ander. Die heeft doorgaans wel een zekere logica. Maar hoe je met de verhoging van de AOW-leeftijd kan voorkomen dat jongeren en ouderen niet “uitgekotst” worden, is mij een volstrekt raadsel. Je jaagt door de verhoging meer mensen de arbeidsmarkt op waardoor de kansen op werk juist alleen maar afnemen.

Klijnsma kreeg voor haar stoere misleidende taal een ovatie. Met die taal kreeg ze de aanwezigen om, zeggen de kranten. Maar Klijnsma kan als staatssecretaris van ‘Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ nu toch ook al de werkgevers aanspreken? Als ze nou eens zou beginnen met de overheid. Als werkgevers verzaken, moet de overheid ingrijpen. Die kan banen scheppen. Van al het werk dat in buurten, onderwijs, zorg en veiligheid blijft liggen.

Klijnsma, doe nu wat ze toen in Houtigehage deden. Jij hebt meer macht dan de zestien van toen.