Pronken met andermans duiten

Als voetballiefhebber zat ik voor de buis om AZ te zien spelen tegen het Engelse Arsenal. Een boeiend duel in de Champions League. In de uren vooraf ging het in de media niet over de tactiek of over wie er wel of niet zou spelen. Nee, het ging vooral en alleen over de sponsor en de voorzitter Dirk Scheringa. Hij is de grote held voor elke AZ-liefhebber. Hij bracht AZ met zijn miljoenen van de eerste divisie naar de Champions league. Op verzoek van de stadionspeaker gingen vlak voor de wedstrijd alle 17.000 toeschouwers staan om te applaudisseren voor Dirk Scheringa en minuten lang te scanderen: “Dirk bedankt, Dirk bedankt, Dirk, Dirk, Dirk bedankt!”

Ik vroeg me direct af hoeveel gezinnen die veel te veel hebben betaald voor hun hypotheken en koopsompolissen ook voor de televisie stonden om Dirk hartelijk te bedanken. Bedankt voor die extra rekening, voor die financiële problemen waarin je ons hebt gebracht, bedankt Dirk!

Dirk Scheringa verklaarde voor de televisie dat hij graag het ‘verdiende’ geld wilde investeren in de maatschappij, via een museum en via AZ. Anders gezegd: pronken met andermans duiten. Het moet gezegd: Daarmee onderscheidt hij zich van andere bankiers, want daar gaat het gegraai gewoon door. De Britse financiële sector gaat nu naar schatting 6 miljard pond aan bonussen uitkeren aan de medewerkers. De Amerikaanse bank Goldman Sachs spant de kroon. Goldman Sachs wil dit jaar meer dan 20 miljard dollar aan bonussen uitkeren terwijl dezelfde bank 10 miljard dollar aan staatssteun heeft gekregen. Dit staat haaks op alle afspraken en voornemens die dezelfde sector uitsprak toen de banken massaal gesteund moesten worden door de regeringen.

Maar er blijft overeind staan dat Scheringa met zijn moreel onaanvaardbare koopsompolissen geld aftroggelde van mensen die op zoek gingen naar een (zogenaamd goedkope) hypotheek. Dus eigenlijk dankt AZ zijn opmars niet aan Dirk, maar aan Peter, Sophie, Harry, Karel, Vincent en Anny. Aan al die mensen die aan DSB teveel hebben betaald.

Maar ja, “Peter, Sophie, Harry, Karel, Vincent, Anny, bedankt, Peter, Sophie, Harry, Karel, Vincent, Anny, bedankt, Peter, Sophie, Harry, Karel, Vincent, Anny, bedankt”, zingt niet zo lekker in een vol stadion.