Bezuinigen op onderwijs

De regering slaagt er niet in een visie uit te dragen. Op de AOW-leeftijd na, worden besluiten doorgeschoven naar de toekomst. Twintig ambtelijke werkgroepen moeten volgend jaar voorstellen doen voor bezuinigingen. Het is niet erg sterk om je na drie jaar regeren en na één jaar crisis achter werkgroepen te verschuilen.

Aan de andere kant is de regering druk bezig om de bevolking angst aan te jagen. De eindeloze mantra is dat de economische crisis ertoe dwingt om miljarden te bezuinigen en dat geen enkel terrein wordt ontzien. Ook de publieke sector - zorg, onderwijs, politie - zal mogelijk miljarden moeten inleveren. De werkgroepen van de regering moeten daartoe keiharde bezuinigingen voorstellen, tot 20 procent van het budget.

Om precies te zijn, moeten ambtenaren voorstellen doen om 20 procent weg te halen bij het hoger onderwijs en bij de “productiviteit” van het onderwijs in het algemeen. Dit komt neer op 5 miljard euro. Bij het hoger onderwijs zal het gaan om kortingen op de studiefinanciering en bijvoorbeeld het schrappen van de bekostiging van de masteropleiding. Overigens wordt de studiefinanciering nu al voor twee jaar bevroren. Daarom zullen studenten aanstaande dinsdag om 12.00 demonstreren op het Plein voor de Tweede Kamer. De SP steunt ze van harte.

Dan het raadselachtige begrip “productiviteit” van het onderwijs, waar mogelijk vier miljard op wordt bezuinigd. Hier wordt botweg gezegd dat leraren meer uren moeten maken voor grotere klassen. Onderwijs wordt blijkbaar tot productiewerk gereduceerd. Zoveel mogelijk leerlingen moeten zo snel mogelijk een diploma halen, alsof het fietsbanden zijn. De ‘productie’ moet omhoog, ondanks het feit dat Nederlandse leraren nu al de langste dagen maken, voor de grootste klassen.

En dit terwijl het onderwijs geen enkele schuld heeft aan de crisis. Deze bezuinigingen zullen keihard terugslaan op de samenleving, omdat jongeren slechter worden opgeleid. Dat is oliedom en de SP zal er alles aan doen om die bezuinigingen van tafel te halen.