Rekenmodelletjes te koop
Vorige week had Marcel van Dam in zijn column in De Volkskrant geen goed woord over voor ‘rekenwonders’ Teulings en van Wijk van het CPB, het Centraal Plan Bureau. Die hebben er bij de voorspelling over de crisis flink naast gezeten. Van Dam veegt de vloer aan met de wijze waarop heilig naar rekenmodellen wordt gekeken en vooral, hoe daar vervolgens mee om wordt gegaan. Dat geeft die mensen een bepaalde machtspositie.
Maar zoals het bij rekenmodellen altijd gaat; er komt uit wat je er aan de voorkant in stopt. Niet alleen het CPB ‘gebruikt’ handig zijn modellen, het gebeurt op meer terreinen. Volgens de ‘rekenmodellen’ valt het geluid van de HSL bijvoorbeeld prima binnen de regeltjes. Alle gegevens hebben ze netjes in de computer gestopt en zie je wel, het komt allemaal goed. De praktijk leert echter dat die trein op enkele plekken zoveel overlast veroorzaakt dat minister Eurlings direct nieuwe onderzoeken moet gaan starten. Fijn rekenmodel..
Bij de Westrandweg rond Amsterdam moest ook het één en ander berekend worden. Er waren twee vragen. Is die weg wel nodig en wat zijn de gevolgen voor het milieu? In 2004 werd de eerste vraag beantwoord en wat denk je? De uitkomst was dat die weg hard nodig was gezien het verwachte verkeersaanbod. In 2006 werd de milieuvraag onderzocht, en verrassend genoeg was de uitkomst dat het allemaal binnen de normen blijft. Opvallend detail, nu zou het verkeersaanbod ineens fors lager zijn. Het lijkt er steeds meer op dat ‘rekenmodelletjes’ gebruikt worden om besluiten erdoor te drukken.
Dan moet ik tóch weer even aan Teulings van het CPB denken. Ondertussen worden zijn ‘fantastische’ modellen ook gebruikt binnen de SER om alle alternatieven voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar de prullenbak te verwijzen. Wat Teulings en met hem een deel van de SER en het kabinet doen, is modelletjes misbruiken om meer verslechteringen door te voeren. Het lijkt er verdacht veel op dat deze meneer Teulings van het CPB er nóg een agenda op na houdt..