Europese Commissie start onderzoek naar discriminatie door sportfederaties

vrijdag 4 september 2009, 14:30, Ewout Rutgers

De Europese Commissie heeft begin deze week besloten om discriminatie bij sportbonden te laten onderzoeken. Met name reglementaire bepalingen die discrimineren op grond van nationaliteit zullen daarbij kritisch onder de loep worden genomen. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het Pierre de Coubertin-actieplan uit het Witboek Sport en moet er uiteindelijk in resulteren dat eind 2010 geen verboden discriminerende regels in de sport zullen worden toegepast.

Officieel mogen de Europese instellingen zich alleen met sport-gerelateerde aangelegenheden bemoeien als deze als een economische activiteit op grond van artikel 2 van het Europese Verdrag kunnen worden gekenmerkt. Het is om deze reden dat bijvoorbeeld nationaliteitsrestricties voor Europese profvoetballers halverwege de jaren negentig werden afgeschaft op last van het Europese Hof van Justitie, waardoor onder meer Nederlandse spelers nu zonder enige beperking kunnen spelen voor buitenlandse topclubs als Real Madrid of Bayern München. Professionele sportbonden waren daardoor al verplicht alle discriminerende bepalingen uit hun reglementen te schrappen.

Het huidige Europese onderzoek focust zich echter meer op de amateursport en spitst zich toe op de mogelijkheden tot deelname aan individuele sportwedstrijden voor atleten met een andere nationaliteit. Dit werkveld valt officieel gezien weliswaar buiten de Europese invloedssfeer, maar met het oog op het principe dat het bedrijven van amateursport een sociaal voordeel vormt in de zin van Verordening 1612/68 inzake het vrije verkeer van werknemers binnen de Gemeenschap, is toch besloten een onderzoek in te lassen. Uitgangpunt hierbij is dat wanneer een reglement van een sportbond beperkingen oplegt die alleen gelden voor onderdanen uit andere landen, deze waarschijnlijk onder het algemene Europese discriminatieverbod op nationaliteit vallen.

Het Hof heeft in 1976 reeds uitgesproken dat discriminatie op grond van nationaliteit enkel kan worden getolereerd wanneer deze discriminatie als een rule of the game kan worden beschouwd. Wedstrijden tussen nationale teams of tussen sporters die hun land vertegenwoordigen hebben daardoor een uitzonderingspositie, met als gevolg dat toernooien als de Olympische Spelen of het Europees Kampioenschap voetbal buiten de Europese regels vallen. Nu zal echter worden gekeken in hoeverre discriminerende regels voor amateurssporters te rijmen zijn met dit principe.