Concours wijzigt in 2010: snellere procedure en andere vaardigheden getoetst

Het beruchte EU concours, dat bekend staat om de moeilijke en soms triviale vragen, ondergaat vanaf 2010 een grote gedaantewisseling. Een verandering die naar verwachting het voor de Nederlanders makkelijker maakt om te slagen. Ook wordt het examentraject in tijd teruggedrongen: waar het nu gemiddeld anderhalf jaar duurt voordat iemand het concours door is, zal straks iedereen binnen acht maanden alle fasen van het Europese staatsexamen doorlopen. In maart 2010 start EPSO waarschijnlijk het eerste nieuwe concours voor linguïsten. Later dat jaar komen de zogenaamde AD-concoursen (de algemene concoursen, zoals economie, recht, openbaar bestuur, communicatie etc.).

Hoe gaan de verschillende rondes er straks dan uitzien? Hoewel het nog niet zeker is, verwacht men het volgende: na inschrijving en een zelftest om te kijken of je kans maakt, volgt een eerste ronde met meerkeuzevragen om je numerieke, verbale en abstracte vaardigheden te testen. Enkele EU-kennisvragen blijven, maar worden meer gericht op het vakgebied waarvoor je opteert. De eerste testronde wordt een belangrijk toetsmoment omdat er maar enkelen door kunnen naar de assessmentsdag in Brussel (de tweede ronde). In de tweede ronde - nu nog enkel het schrijven van een essay - wordt een kleine groep kandidaten uitgenodigd naar Brussel te komen om aan een assessment deel te nemen. Dit programma is nog grotendeels in ontwikkeling, maar men verwacht dat het bestaat uit verschillende opdrachten als presentaties geven, groepsopdrachten met andere kandidaten en/of oefenen met acteurs. Oftewel, in één dag wordt de deelnemer grondig onder de loep genomen en getest op verschillende competenties. Een sollicitatiegesprek blijft onderdeel van het concours. BIA past haar opleidingstraject (concourstraining) aan op deze nieuwe selectiemethode.

Kortom, hoewel EPSO zelf nog hard in beraad is over de toekomstige aanpassingen, het is zeker dat in 2010 het oude concours komt te vervallen en toekomstige EU-medewerkers op andere vlakken getoetst gaan worden. In plaats van louter kennisgericht naar meer competentiegericht. BIA houdt je op de hoogte van de aanpassingen.