VVD en D66: Kroes moet blijven
3 juni 2009, spoeddebat – "Ik wil horen dat een herbenoeming van mevrouw Kroes als eurocommissaris nog steeds mogelijk is". Als het aan Van Baalen (VVD) ligt, wordt Kroes herbenoemd. Maar premier Balkenende wenst zich niet uit te laten over personen en politieke kleuren. Na de verkiezingen zullen wij inzetten op een zware portefeuille, benadrukt de premier.
Pechtold vindt dat Nederland met eurocommissaris Kroes een "ijzersterke troef" in handen heeft. Een "stoere vrouw", aldus Van Gent (GroenLinks). Wiegman (ChristenUnie) ziet het liefst een vrouw met de duurzaamheidsportefeuille als eurocommissaris. Maar Van Bommel (SP) beschouwt Kroes als uithangbord van het marktdenken. Ormel (CDA) vindt het te vroeg voor dit soort bespiegelingen. Blom (PvdA) ten slotte spreekt van een "irrelevante discussie: het gaat niet om het baantje van Kroes, maar om de banen van miljoenen Europeanen.
Barroso
Wie heeft gezegd dat Barroso mag aanblijven als voorzitter van de Europese Commissie? Was dat Balkenende als CDA-politicus of was dat Balkenende als minister-president? Van Baalen en Pechtold (D66) vinden die uitspraak in ieder geval voorbarig. In mijn hoedanigheid als CDA-leider én minister-president heb ik uitstekende ervaringen opgedaan met Barroso, antwoordt Balkenende. Hij verwijst naar de verdiensten van de Commissie op beleidsgebieden als klimaat, energie en bestrijding van protectionisme.
Ordinair
Volgens Thieme (PvdD), De Roon (PVV) en Van Bommel maken de grote partijen zich schuldig aan baantjesjagerij en ordinaire partijbelangen. Een weinig fraaie vertoning, beaamt Van Gent. Zouden er echt burgers zijn die zich druk maken over de aanstelling van eurocommissarissen? vraagt SGP'er Van der Staaij zich af. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) wijst erop dat de samenstelling van de Europese Commissie veel invloed heeft op de koers van Europa. "Dit is geen kleinigheid", aldus de staatssecretaris.
De Kamer stemt 9 juni over de moties die bij dit debat zijn ingediend.