Opkomst verkiezingen Europees Parlement teleurstellend met 36,5 procent
Gewijzigd: 8:30
Den Haag (PDC) - De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zal waarschijnlijk op 36,5% komen te liggen. Met ruim 90% van de stemmen geteld lijkt het niet meer mogelijk dat de opkomst nog boven die van de vorige verkiezingen van het Europees Parlement, destijds 39,3%, uitkomt.
Het leek er lang op dat de opkomst op 40% zou uitkomen.
De identificatieplicht - voor het eerst bij verkiezingen - blijkt goed bekend.
Stembureaus in de grote steden gaven een gemengd beeld van de opkomst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Rotterdam stond er een kleine rij bij het opengaan van het stembureau op het centraal station om half acht, maar daarna bleef het rustig. In Amsterdam en Utrecht waren de stembureaus in de ochtend niet ontevreden. Toch was de aanloop daar niet veel groter dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement.
Uitschieter was het stembureau in het Haagse stadhuis. Daar had om 10 uur al 20% van de kiesgerechtigden gestemd. En ook in één stembureau in Leiden was het druk. Mensen mochten daar in een oude Egyptische tempel hun stem uitbrengen, en daar liepen een aantal kiezers speciaal voor om.
In Tilburg verwachtte men een hoge opkomst, omdat tegelijk met de Europese parlementsverkiezingen een referendum wordt gehouden. Maar ook in Tilburg is de opkomst ongeveer gelijk gebleven aan die van vijf jaar geleden.
In Nieuwegein konden kiezers vanochtend onverrichter zake naar huis of naar het werk. De stembussen waren nog niet geleverd. En in IJmuiden was een stembureau in een basisschool tijdelijk ontruimd nadat de kinderen in de nabij gelegen gymzaal onwel waren geworden.
Schattingen over de uiteindelijke opkomst op basis van verschillende opiniepeilingen liepen van tevoren uiteen van 30% tot 67%.
De opkomst voor de Europees Parlementsverkiezingen ligt traditioneel laag. Ging bij de eerste verkiezingen in 1979 nog ruim 58% naar de stembus, in 1999 was dat gezakt naar het dieptepunt van 30%. In 2004 krabbelde de opkomst richting 40%, en de opkomst voor het referendum over de Europese Grondwet in 2005 was - na een felle campagne - zelfs 63,3%.
Bron: ANP