Steun europarlementariërs voor natura 2000

Met dank overgenomen van Vereniging Natuurmonumenten, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2009.

Natura 2000 , het beleid van de Europese Unie om bijzondere natuur te beschermen, heeft al mooie successen opgeleverd. Dat stelde Bas Eickhout , kandidaat voor GroenLinks bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement , tijdens het Groene Debat op dinsdag 19 mei. Het debat was georganiseerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de 12 Landschappen.

 
 

Pareltjes van Europa

"De Natura 2000-gebieden zijn de pareltjes van Europa", aldus Eickhout. "Door dit beleid wordt de natuur in Oost-Europese landen nu veel beter beschermd." Volgens hem is het volstrekt ten onrechte dat Natura 2000 in Nederland in een kwaad daglicht wordt gesteld. Hij werd daarin gesteund door SP’er Nicole van Gemert. Zij wees er op dat Nederland zelf een potje van het natuurbeschermingsbeleid maakt en vervolgens onterecht met de beschuldigende vinger naar Europa wijst.

 
 
 
 

Inkomenssteun boeren weg?

Vanaf 2013 komt er een nieuw landbouwbeleid en verdwijnt de inkomenssteun voor boeren. Behalve het CDA bleken alle partijen van mening dat inkomenssteun voor boeren achterhaald is. Boeren moeten eerlijke prijzen moeten krijgen voor hun producten. Voor maatschappelijke diensten, zoals beheer van natuur en landschap, moeten ze subsidies krijgen.

CDA’er Esther de Lange wilde de inkomenssteun echter niet volledig los laten. "Er moet een balans zijn tussen brood op de plank en de maatschappelijke functie die boeren kunnen vervullen", zei ze.

Dat kwam haar op het verwijt te staan van Natasja Oerlemans van de Partij voor de Dieren dat het CDA de landbouwsubsidies kost wat kost wil behouden. De landbouwsubsidies moeten volgens Oerlemans weg. Voor groene en blauwe diensten mag betaald worden, maar het maakt dan niet uit wie deze levert. Dat kunnen ook anderen dan boeren zijn.

 
 

Investeren loont

D66 ’er Gerben-Jan Gebrandy maakte zich tijdens het Groene Debat boos over het kabinetsbesluit om de investering van 200 miljoen voor de Ecologische Hoofdstructuur uit te stellen. "Juist nu zijn duurzame investeringen nodig." De waarde van natuur moet volgens hem worden opgenomen in het economisch systeem. En die waarde is niet gering, want een investering in natuur betaalt zich dubbel en dwars terug in positieve effecten op onder meer gezondheid, economie en klimaatbescherming.

 
 

Groene banen

PvdA ’er Louis Meuleman pleitte er voor om de aanpak van de economische crisis, klimaatcrisis en de ecologische crisis te combineren. "Dat levert groene banen op",   zei Meuleman. Eickhout voegde daaraan toe: "Op dit moment praat iedereen groen, maar bijna niemand doet groen."