'Europa moet zich niet bemoeien met onderwijsvrijheid'
Dat betoogden gisteren CDA-lijsttrekker Wim van de Camp en ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen tijdens een door het Nederlands Dagblad georganiseerd verkiezingsdebat in Putten. De beide lijsttrekkers - die afgelopen zondag door afwijzigheid schitterden tijdens het Roze Lijsttrekkers van het COC - bedoelen daarmee dat een School met de Bijbel zoals in Emst het volle recht moeten hebben en houden om homoseksuele docentent te schorsen en te ontslaan.
De antidiscriminatierichtlijn die Europa onlangs heeft aangenomen, is volgens Van Dalen een 'bedreiging voor de vrijheid van godsdienst'. Op grond van die richtlijn is discriminatie op grond van leeftijd, handicap, geloof en seksuele gerichtheid in de goederen- en dienstensector verboden.
Bij het debat in het Europees Parlement over de richtlijn schrok hij van de harde, antichristelijke toon die de liberale partijen VVD en D66 bezigden. 'Daar bleek hoe hard de secularisatie in Europa is doorgedrongen'. Van Dalen en Van de Camp noemden de secularisatie het 'grootste probleem' in Europa.
Ook wat Van de Camp betreft, bemoeit Europa zich niet met de onderwijsvrijheid. 'Scholen moeten eigen mensen kunnen blijven benoemen', zei hij met een verwijzing naar de zaak op de school in Emst. Op die school heeft het schoolbestuur een homoseksuele leraar die is gaan samenwonen met zijn vriend geschorst. Er wordt nu over zijn ontslag onderhandeld.
'Als iemand zich een levenswijze aanmeet die niet in overeenstemming is met de principes van het schoolbestuur, dan mag zo iemand ontslagen worden', stelde Van de Camp. 'Daar houdt het CDA aan vast'.
CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Wim van der Camp - die zelf homoseksueel is en afgelopen zondag als voorzitter van de jury van de Jos Brink Staatsprijs voor Homo-emancipatie optrad in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag - zei dat minister Plasterk van Onderwijs 'ernstige problemen' zou hebben gehad met CDA en ChristenUnie als hij ten aanzien van de kwestie in Emst een andere conclusie zou trekken.
Van de Camp zei dat Europa 'van de ethiek moet afblijven'. 'Onze ethiek is van Nederland. Het is al lastig genoeg om het in Nederland met 16 miljoen landgenoten eens te worden over ethische dilemma’s'.
De CDA’er stelde dat christenen in Europa de krachten moeten bundelen. Hij zou de ChristenUnie/SGP hartelijk welkom heten als die partij toetreedt tot de Europese Volkspartij, de fractie waarvan het CDA in het Europees Parlement al lid is.
Van Dalen zei dat zijn partij nog nadenkt over de vraag bij welke fractie zij zich zal aansluiten. De Europese Volkspartij kent ook een aantal nadelen, schetste hij. Zo is de Italiaanse partij van Berlusconi er ook bij aangesloten, maar die werkt samen met neofascisten. Een opmerkelijk standpunt als je bedenkt dat de CU/SGP nu lid is van een fractie waar ook Poolse rechtsradicalen lid van zijn. Wat CUér Van Dalen verzwijgt is, dat vooral in de SGP weerstand bestaat tegen het lidmaatschap van een fractie waarin ook het 'verwaterde' CDA in zit...
Zowel Van de Camp als Van Dalen sloten uit dat hun partij na de verkiezingen in het Europees Parlement zullen samenwerken met de PVV van Wilders. Dat zou volgens de CU/SGP-lijsttrekker 'ondenkbaar' zijn.
Ook bij dat standpunt van CU'er Van Dalen valt wel een vraagteken te plaatsen, want de SGP is het inhoudelijk vaak volkomen eens met de PVV als het gaat om moslims in ons land. De SGP was bijvoorbeeld ronduit tegen het benoemen van legerimams, omdat de partij tegen de 'multiculturalisering' van het Nederlandse leger is.
Met zo'n standpunt wordt de godsdienstvrijheid wel heel selectief gebruikt. Ze geldt dan niet voor moslims en voor christenen is ze vooral van belang om homoseksuelen te mogen discrimineren...