COC: 'Nederland neem voortouw voor EU-actie tegen verbod Prides'

Met dank overgenomen van COC Nederland (COC), gepubliceerd op donderdag 14 mei 2009.

COC Nederland is bijzonder bezorgd over de verschillende verboden die in Oost-Europa zijn uitgesproken of dreigen voor homomanifestaties die dit weekend zijn gepland. COC Nederland roept het kabinet daarom op het voortouw te nemen voor een gezamenlijk EU-actie tegen deze verboden.

Niet alleen in Moskou, maar ook in Riga (Letland) en Mikolaiv (Oekraïne) dwarsbomen lokale autoriteiten de vreedzame bijeenkomsten die de homogemeenschap daar wil organiseren in het kader van de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie (IDAHO).

Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft reeds duidelijk uitgesproken dat het verbieden van holebi/transgendermanifestaties een schending is van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Zowel Letland, de Oekraïne als Rusland hebben deze verklaring ondertekent. Deze ontwikkelingen zijn dus niet alleen stuitend, maar ook simpelweg schendingen van fundamentele burgerrechten, zoals het recht op vereniging en vrije meningsuiting.

'De Europese Unie moet nu een vuist maken tegen dit onrecht. Zo moet de Europese Unie er gezamenlijk voor zorgen dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens haast maakt met de behandeling van de klacht over het verbod van eerdere Gay Prides in Moskou', zegt Joyce Hamilton, internationaal bestuurslid van COC Nederland. 'Rusland doet er alles aan om de behandeling van deze zaak te voorkomen, omdat ze wel weten dat ze dan veroordeeld worden. Dat is onacceptabel'.

Roze Debat

Tijdens het Roze Debat met de EU-lijsttrekkers dat het COC aanstaande zondag 17 mei organiseert zal verder gesproken worden over hoe de beoogd Europarlementariërs zich in denken te zetten voor deze situatie.

Lijsttrekkers Thijs Berman (PvdA), Dennis de Jong (SP), Barry Madlener (PVV), Natasja Oerlemans (PvdD), Judith Sargentini (GroenLinks) en Sophie in ’t Veld (D66) zullen samen met Winand Quaedvlieg (nummer 7 CDA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (nummer 2 VVD) hierover spreken.

CU/SGP sloeg de uitnodiging voor deelname af.

Het Roze Debat met de Lijstttrekkers

Datum: zondag 17 mei 2009

Locatie: Studio Dudok, Hofweg 1-a te Den Haag

De deuren gaan open om 12.00 uur - het debat, dat voor iedereen toegankelijk is, vindt plaats tussen 12.30 en 14.00 uur