Solvabiliteit II: beter financieel toezicht op verzekeraars

Ter bevordering van de financiële stabiliteit van de verzekeringsindustrie heeft het Europees Parlement woensdag een grondige herziening van het toezichtskader goedgekeurd.

Doel van de aangenomen wetgeving, de richtlijn Solvabiliteit II, is om de financiële stabiliteit van verzekerings- (en herverzekeringsbedrijven) beter te waarborgen door gesofisticeerde solvabiliteitsvereisten in te voeren, die beter rekening houden met de risico's die bedrijven moeten beheren. Vertegenwoordigers van het Parlement hadden met de Raad van ministers al een akkoord bereikt. Daarom is de wetgevingsprocedure na de goedkeuring door het Parlement vandaag en de officiële goedkeuring door de Raad binnenkort afgerond.

Proactiever toezicht uitoefenen

Door de nieuwe wetgeving zullen toezichthoudende instanties proactief zijn bij de uitoefening van het toezicht op het risicomanagement van ondernemingen en daarbij gebruik maken van een stel principes.

Groepstoezicht: minder kosten voor ondernemingen

Om het toezicht en het risicomanagement te verbeteren heeft het Parlement de oprichting van colleges van toezichthouders in het akkoord doorgedrukt. Die colleges, samengesteld uit verschillende nationale toezichthouders, vergemakkelijken de samenwerking, informatie-uitwisseling en raadpleging tussen toezichthouders. De nieuwe toezichtsstructuur heeft ook economische voordelen voor ondernemingen. In plaats van met verschillende nationale instanties, hebben ze voortaan maar met één groep te maken.

Kapitaalvereisten: nieuwe transparante criteria

Er zijn twee soorten criteria voor het vermogen waarover verzekeringsondernemingen moeten beschikken: de solvabiliteitskapitaalvereiste (SCR) en de minimumkapitaalvereiste (MCR).

Het doel van de solvabiliteitskapitaalvereiste is om een vroegtijdig waarschuwingssignaal te zenden aan zowel toezichthouders als ondernemingen: wanneer het kapitaal onder het vereiste niveau daalt, wordt het toezicht versterkt. De minimumkapitaalvereiste fungeert als een laatste niveau voor interventie, daarna wordt de vergunning van de onderneming ingetrokken.

Inwerkingtreding en herzieningsclausule

Lidstaten moeten de nieuwe richtlijn uiterlijk tegen 31 oktober 2012 in nationale wetgeving omzetten. Twee jaar na de inwerkingtreding moet de Commissie, indien nodig, een voorstel indienen ter verbetering van de toepassing van enkele punten van de richtlijn - zoals de samenwerking van de toezichthouders binnen de colleges. Drie jaar na de inwerkingtreding moet de Commissie wetgeving voorstellen om het groepstoezicht en het kapitaalbeheer binnen een verzekeringsgroep te versterken. Daar zullen ook regels rond groepsondersteuning onder vallen.

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat: 22 april 2009 / Stemming: 22 april 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (593-80-3)