Universiteit Leiden: belangengroeperingen sterker gericht op Europa dan politieke partijen

woensdag 22 april 2009

Den Haag (PDC) - Belangengroeperingen zijn sterker op Europa gericht dan politieke partijen. Dit blijkt uit een onderzoek van Edwin van Rooyen, universitair docent European Studies aan de Universiteit Leiden en onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van De Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Van Rooyen komt dit doordat belangengroeperingen op Europees niveau hetzelfde doen als op nationaal niveau, namelijk belangen behartigen en invloed uitoefenen op Europese wet- en regelgeving. De taken en belangen van politieke partijen zijn daarentegen op nationaal en Europees niveau verschillend.

Daarnaast is de noodzaak om op Europees niveau actief te zijn voor belangengroeperingen volgens Van Rooyen ook veel groter, omdat Europese wet- en regelgeving direct invloed hebben op hun belangen. Bijvoorbeeld als er in Brussel gesproken wordt over nieuwe melkprijzen, zal dit de belangen van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO direct beïnvloeden. Politieke partijen daarentegen worden niet rechtstreeks geraakt.

Volgens Van Rooyen moet de overheid geld beschikbaar stellen om de interactie op Europees niveau te bevorderen, omdat Europeanisering in belangrijk mate afhankelijk is van financiële middelen. Bovendien moeten politieke partijen meer van de gebaande paden afwijken. In plaats van zich te richten op het Europees Parlement, kunnen politieke partijen bijvoorbeeld ook bondgenoten zoeken. Dit gebeurt nog te weinig.