SP dient initiatiefwet in om marktwerking thuiszorg te stoppen

Met dank overgenomen van Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO), gepubliceerd op zaterdag 4 april 2009.

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de wetswijziging WMO. Die gaat volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant niet ver genoeg. Kant: “De reparatie van staatssecretaris Bussemaker maakt geen einde aan de marktwerking in de thuiszorg. Als we haar volgen blijven we nog steeds zitten met ontslagen, slechte arbeidsvoorwaarden, en mindere zorg. Onze wet maakt een einde aan de verplichte aanbestedingen die de thuiszorg om zeep helpen.” Daarom diende Agnes Kant een initiatiefwet in om de Europese aanbestedingen uit de wet op de thuiszorg (WMO) te halen.

Sinds de invoering van de WMO moeten gemeenten de huishoudelijke zorg van de thuiszorg aanbesteden. De afgelopen jaren is daardoor veel onrust ontstaan onder werknemers en mensen die thuiszorg ontvingen. Kant: “Ontslagen en verlaging van het loon van de werkers waren aan de orde van de dag, mensen die zorg ontvingen raakten hun vertrouwde hulp kwijt. Deze aanbesteding moet iedere twee of drie jaar opnieuw, waardoor we steeds weer in dezelfde mallemolen van onzekerheid komen.”

Twee meer

Naast de wet om de verplichting voor de Europese aanbesteding te veranderen, dient Kant nog twee andere wetten in. Eén om voor de hulp in het huishouden een basistarief in de wet te leggen. Kant: “Zo kunnen gemeenten niet meer onder een prijs aanbesteden waarmee het onmogelijk is om het CAO-loon te betalen. Kwaliteit krijg je niet door op de prijs te concurreren. Kwaliteit is er door betrokken, goed opgeleide medewerkers”. De andere wet regelt dat gemeenten het geld dat zij krijgen voor de WMO ook moeten besteden aan de zorg.

Staatssecretaris Bussemaker nam eerder al één van de vijf wijzigingsvoorstellen van de SP over die vandaag met de Kamer wordt besproken. Deze wijziging maakt het onmogelijk dat mensen die zorg krijgen geconfronteerd worden met alfahulpen waar zij technisch ook de werkgever van zijn. De zorginstelling mag geen alfahulpen meer inzetten. Mensen die zorg krijgen kunnen daar nog wel apart voor kiezen.

De nieuwspagina's komen tot stand in samenwerking met de redactie van AanZet. Bron: SP