Plenaire vergadering EP: 10 jaar de euro, biometrische paspoorten en toegang tot documenten

"Een zegen voor Europa in tijden van economische instabiliteit" zei de Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, over de euro tijdens de plechtige vergadering ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de munt. Later spraken de parlementsleden over nieuwe regels voor biometrische paspoorten en over het vergroten van de toegang van burgers tot EU-documenten. De President van Letland, Valdis Zatlers, gaf tijdens de vergadering een toespraak.

Tien succesvolle eurojaren

De euro bestaat tien jaar, geïntroduceerd in elf lidstaten en nu al de officiële munt van zestien lidstaten. Het Parlement vierde dit met een plechtige vergadering in aanwezigheid van de Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, de Voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker, de Commissaris voor Economische en monetaire zaken, Joaquín Almunia en Valéry Giscard d'Estaing, voormalig President van Frankrijk.

Trichet noemde de invoering van de euro "een beslissende stap op weg naar een steeds hechtere Unie". Hij vond ook dat de euro inkomens en spaargeld beschermt en zorgt voor prijstransparantie.

Met het oog op de huidige crisis zei hij: "In tijden van economische instabiliteit is het beter om op een groot en solide schip dan op een klein bootje te varen".

Officieel bezoek van de President van Letland

De president van Letland, Valdis Zatlers, sprak het Parlement in een plechtige vergadering toe. Hij bedankte de parlementsleden voor de officiële herdenking van de slachtoffers van het Stalinisme en het Nazisme, en zei: "Wij moeten naar het verleden kijken zodat wij elkaar beter kunnen begrijpen en samen naar de toekomst kunnen kijken".

Zatler gaf toe dat de financiële crisis duidelijk de voordelen van de euro heeft laten zien, evenals de fout van zijn land om de introductie van de euro niet harder na te streven.

Biometrie in paspoorten en reisdocumenten

De parlementsleden debatteerden ook over het nieuwe biometrische paspoort voor reizen buiten het Schengengebied. Het paspoort wordt eind juni geïntroduceerd. De rapporteur van het verslag, Carlos Coelho (EVP-ED), zei: "Er is echte aandacht in het Parlement voor de bestrijding van mensenhandel en vooral van kinderhandel, dat is het voornaamste doel van dit instrument." Het verslag werd op woensdag aangenomen.

Nieuwe maatregelen voor het vergroten van transparantie

Op initiatief van het Parlement heeft Marco Cappato (ALDE) een verslag opgesteld over de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie. In het verslag wordt betreurd dat ondanks de voortgang die is geboekt "de gewone burger bij het zoeken naar informatie over de instellingen van de EU nog steeds veel obstakels tegenkomt". Het verslag spoort de instellingen aan om hun registers en documenten voor het publiek open te stellen, vooral via het internet. Het verslag werd op woensdag aangenomen.

Parlementsleden verzegelen de overeenkomst over pesticiden

De parlementsleden steunden met een overweldigende meerderheid een overeenkomst die in december met de Raad was gesloten over nieuwe EU-wetgeving op het gebied van pesticiden. De twee nieuwe wetten zullen het aantal  pesticiden dat beschikbaar is op de markt vergroten en geleidelijk het gebruik van een aantal  giftige stoffen die in pesticiden worden gebruikt, aan banden leggen.

Verder zal de nieuwe wetgeving het gebruik van pesticiden veiliger maken en reduceren. De Raad moet de twee wetten nog formeel aannemen

REF.: 20090108STO45596