Parlementsleden debatteren over nieuwe biometrische regels voor paspoorten

In juni zullen dertig Europese landen (de EU + Noorwegen, Zwitserland en IJsland) paspoorten met biometrische gegevens (zoals vingerafdrukken) gaan uitgeven om zo terrorisme en misdaad te bestrijden. De biometrische gegevens kunnen ook bijdragen aan het tegengaan van kinderhandel en -ontvoering. Vandaag zullen de parlementsleden om 15.00 uur de nieuwe paspoorten bespreken.

"één paspoort per persoon"

De commissie Burgerlijke vrijheden, die verantwoordelijk is voor het verslag, wil dat alle kinderen voor hun eigen veiligheid een eigen paspoort krijgen. In het verslag wordt voorgesteld om kinderen onder de twaalf jaar van het geven van vingerafdrukken te ontslaan omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze geen goede kwaliteit hebben.

Momenteel kunnen kinderen reizen op het paspoort van een ouder. De parlementaire commissie steunt het principe "één persoon, één paspoort" aangezien dit het identificeren van kinderen zal vergemakkelijken.

Volgens de in Brussel gevestigde niet-gouvernementele organisatie "Child focus" lopen kinderen het grootste risico om ontvoerd te worden als zij alleen reizen. Momenteel kunnen kinderen alleen reizen vanaf de leeftijd van zes jaar. Parlementsleden denken dat gezichtsopnamen en vingerafdrukken kunnen helpen om kinderen te beschermen.

Voor wie is het nieuwe paspoort bestemd?

Het biometrische paspoort is enkel verplicht voor mensen die buiten de Schengenzone willen reizen. Binnen de Schengenzone is een paspoort niet verplicht voor het oversteken van landsgrenzen.

Volg het debat

Het parlementslid Carlos Coelho ( EVP-ED) stelde het verslag van het Parlement over de verordening op en hij zal het debat op dinsdag om 15.00 uur openen. Eind vorig jaar onderhandelde hij met de EU-ministers van justitie over compromissen om de verordening te veranderen. Op woensdag zal er in eerste lezing over het verslag worden gestemd.