Voorzitter Europees Parlement veroordeelt aanslagen in India en Baskenland

Voorzitter Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE) opende de zitting. Hij uitte zijn grote verontwaardiging over de terroristische aanslagen in Mumbai van een week geleden en betuigde zijn medeleven met de families van de slachtoffers en met de gewonden. Ook vroeg hij aandacht voor het nieuws dat woensdagmiddag in het Baskenland een Spaanse burger door een ETA-aanslag was omgekomen. Ten slotte kondigde de Voorzitter een agendawijziging aan.

Voorzitter Hans-Gert Pöttering beschreef de dramatische reeks aanslagen in Mumbai, die op 26 november begonnen en waarbij zo'n 190 mensen zijn omgekomen en zo'n mensen gewond zijn geraakt. Hij uitte namens het Europees Parlement zijn grote verontwaardiging over de aanslagen, die hij ten zeerste veroordeelde. Ook wilde hij, nog namens het Parlement, zijn solidariteit met de familieleden van de slachtoffers en met de gewonden in deze tijden van rouw bevestigen. Hij zei: "Wij zijn één met de Indiërs. Terrorisme is een poging om door blind geweld onze waarden te vernietigen".

De Voorzitter wees erop dat er op het moment van de aanslagen een delegatie van de commissie Internationale handel van het Parlement in Mumbai aanwezig was. Hij zei verontwaardigd te zijn over de aanslagen, maar ook opgelucht dat alle deelnemers van de delegatie intussen gezond en wel teruggekomen waren. Hij bedankte de mensen in India en onder meer ook de consulaten van EU-lidstaten in India, die solidair hulp hadden geboden. Hij herhaalde dat alle burgers van de EU, die in Mumbai niet vertegenwoordigd zijn door een consulaat van hun lidstaat, zich tot een consulaat van een andere lidstaat kunnen wenden.

Naast de aanslagen in India, veroordeelde Voorzitter Pöttering ook een ETA-aanslag die eerder woensdagmiddag in Baskenland het leven had gekost aan de 70-jarige Ignacio Uría Mendizabal. Ook met zijn familie en vrienden en met de Spaanse autoriteiten leefde het Europees Parlement mee.

Ten slotte vroeg de Voorzitter naar aanleiding van de Wereld Aids dag aandacht voor de aidsproblematiek. Hij riep op tot betere voorlichting en vroegtijdige behandeling en vroeg de lidstaten om maatregelen om discriminatie en stigmatisering van besmette mensen tegen te gaan.

De volgende agendawijziging werd bij het begin van de zitting aangenomen.

Woensdag 3 en donderdag 4 december 2008

Het Parlement heeft met 194 stemmen vóór en 173 tegen gestemd vóór het uitstellen van het debat en de stemming over het verslag van Véronique DE KEYSER (PES, BE) over de 'Deelname van de staat Israël aan communautaire programma's'.

Datum: 3 december 2008