Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering veroordeelt de terroristische aanslagen in Mumbai

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Mumbai gisteravond heeft Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering de volgende verklaring afgelegd:

Ik veroordeel de verschillende tragische terroristische aanslagen die aan meer dan 100 mensen het leven hebben gekost en een paar honderden gewonden hebben gemaakt met grote kracht en felheid. Deze misdaad kan onder geen enkele omstandigheid getolereerd worden. Terrorisme vormt één van de grootste gevaren voor de veiligheid, stabiliteit en democratische waarden van de internationale gemeenschap.

Namens het Europees Parlement wil ik de Indiase bevolking en haar overheid onze solidariteit meedelen. Wij leven mee met de families van de slachtoffers in deze tijden van rouw.

We zijn heel opgelucht dat het Franse Consulaat nauw met het Europees Parlement samenwerkt om te zorgen voor de snelle terugkeer van de delegatie van het Europees Parlement die op dat moment Mumbai bezocht en in één van de hotels verbleef die werden aangevallen. Ik heb persoonlijk contact gehad met de betrokken Europarlementsleden en heb me ervan verzekerd dat het met hen en met het personeel van het Parlement zo goed gaat als verwacht kan worden. Ik wil graag alle diplomaten bedanken die onze delegatie helpen in deze zeer ernstige situatie.

De strijd tegen het terrorisme moet een zeer belangrijke politieke prioriteit blijven voor de internationale gemeenschap. Het is een universeel probleem en een uitdaging voor ons allen. We moeten gebruik maken van alle middelen die het recht ons ter beschikking stelt om het terrorisme voor eens en voor altijd te verslaan.

De Europarlementsleden waren in Mumbai in het kader van een delegatie van de commissie Internationale handel van het Europees Parlement. Onder de Europarlementsleden waren geen Nederlanders of Belgen. De delegatie werd geleid door Ignasi GUARDANS CAMBÓ (ALDE/ADLE, ES) en werd verder gevormd door Erika MANN (PES, DE), Syed Salah KAMALL (EVP-ED, UK), Béla GLATTFELDER (EVP-ED, HU), Daniel CASPARY (EVP-ED, DE), Jan Tadeusz MASIEL (UEN, PL) en Sajjad Haider KARIM (EVP-ED, UK).