Interview Krzysztof Holowczyc, EP-lid en voormalig rallykampioen

Krzysztof Holowczyc (46) is lid van het Europees Parlement maar ook voormalig Europees rallykampioen (1997) en deelnemer aan Parijs-Dakar. Het is dan ook geen toeval dat Holowczyc namens het EP een leidende rol speelt in de verkeersveiligheid, waarbij hij aangeeft zich te baseren op zijn ervaring in de motorsport om mensenlevens te redden. We stelden hem enkele vragen.

Wat kan er gedaan worden om het dodenaantal op de Europese wegen te laten afnemen?

"De cijfers op het gebied van verkeersongevallen stemmen inderdaad somber, zeker in de landen die onlangs tot de EU toetraden. Maar gelukkig zijn we overgegaan tot actie zoals de initiatieven Intelligent Car ('De intelligente auto') en eCall. Het eerste zal ervoor zorgen dat wanneer de auto enigszins uit balans raakt deze middels het elektronicasysteem weer op de weg terechtkomt.

Het eCall-systeem is al vergevorderd in Europa. Wanneer een auto-ongeluk plaatsvindt, stuurt een speciaal apparaat in de auto automatisch een signaal naar de dichtstbijzijnde hulpdiensten. Als coureur weet ik hoe belangrijk het winnen van minuten is. Dit systeem wordt dan ook op grote schaal gebruikt in de motorsport. eCall zou ongeveer 2500 levens per jaar in Europa kunnen sparen."

Dus we zijn op de goede weg?

"Ons continent wordt gezien als de plaats waar het menselijk leven het meest waardevol is. Ik wil graag zien dat de rest van de wereld ons voorbeeld opvolgt en onze juridische oplossingen kopieert. Er is echter nog veel werk aan de winkel. Goede wetgeving is zinloos zonder goed rijgedrag.

"Goede wetgeving is zinloos zonder goed rijgedrag"

Krzysztof Holowczyc: