Terrorismebestrijding en de bescherming van persoonsgegevens

Europarlementsleden hebben twee verslagen van de Commissie aangenomen - één over terrorismebestrijding en één inzake de bescherming van persoonsgegevens in het kader van politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. EP-leden vinden dat de strijd tegen het terrorisme de vrijheid van meningsuiting niet mag beperken. In het tweede verslag pleiten ze voor sterkere bepalingen in verband met gegevensbescherming.

In het verslag over terrorismebestrijding - dat met 600 stemmen vóór, 21 tegen en 39 onthoudingen werd aangenomen - hebben Parlementsleden naar een evenwichtige tekst gestreefd, die rekening houdt met zij die radicalisering en de opkomst van potentiële terroristen willen vermijden en met de voorstanders van een maximale bescherming van de fundamentele rechten. Zo hebben Parlementsleden de zinsnede 'publiekelijk uitlokken van het plegen van terroristische misdrijven' vervangen door 'publiekelijk aanzetten tot'. Bovendien oordeelden ze dat de gedraging in kwestie een "reëel" – en dus niet louter hypothetisch - gevaar moest inhouden dat een strafbaar feit van terroristische aard zou worden gepleegd.

Parlementsleden voegden ook garanties toe voor de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, met name de vrijheid van meningsuiting. Zo namen ze de vrijwaringclausules op uit het Verdrag van de Raad van Europa, die door de Commissie achterwege waren gelaten. Parlementsleden herinneren de lidstaten ook aan de noodzaak om het Handvest van de grondrechten van de EU en het Europees Verdrag voor de mensenrechten na te leven.

Wat het verslag voor een kaderbesluit voor politiële en justitiële samenwerking in strafzaken betreft, heeft het Parlement de bepalingen over de bescherming van persoonsgegevens versterkt, nadat de tekst in de Raad - waar de besluitvorming unaniem moest gebeuren - erg afgezwakt was. Het verslag werd goedgekeurd met 556 stemmen vóór, 90 tegen en 19 onthoudingen.

Procedure: Wetgevende raadpleging / Gecombineerd debat: 23 september 2008 / Stemming: 23 september 2008 / Verslagen aangenomen (Roure: 600-21-39; Lefrançois: 556-90-19)