Europees parlement praat over terrorisme en dataprotectie en financiële markten

De EP-leden debatteerden op dinsdagochtend over een balans tussen veiligheid en burgerlijke vrijheden in een debat over terrorisme en de bescherming van gegevens. De vraag hoe om te gaan met nieuwe technologieën in de strijd tegen het terrorisme stond centraal. Later bespraken de afgevaardigden de zes rapporten van het 'maritieme pakket' en twee rapporten over de financiële crisis.

Terrorisme en dataprotectie

In een gezamenlijk debat kwamen de onderwerpen terrorisme en dataprotectie aan bod, naar aanleiding van rapporten opgesteld door Roselyne Lefrançois (FR, PES) en Martine Roure (FR, PES). De Parlementsleden onderstreepten het belang van de afweging van de bescherming van gegevens en de strijd tegen het terrorisme.

Velen benadrukten het belang van gemeenschappelijke regels inzake de bestrijding van terrorisme, terwijl anderen van mening zijn dat het voorstel van de Commissie te ver gaat en de vrijheid van meningsuiting zou bedreigen. EP-leden toonden ook hun bezorgdheid over de mogelijke misstanden bij het gebruik van persoonsgegevens onder het mom van antiterrorismemaatregelen.

De EP-leden steunen daarom voorstellen om het publiekelijk aanzetten tot terrorisme, de rekrutering voor terrorisme en terroristische opleidingen strafbaar te stellen. Meer dan 5000 internetsites zouden daarbij aanzetten tot terrorisme. De EP-leden willen echter tal van waarborgen aan het voorstel van de Commissie toevoegen.

"We moeten ervoor zorgen dat de maatregelen in verhouding staan tot het doel", zo liet rapporteur Lefrançois weten. Volgens Martine Roure, die het rapport over de bescherming van persoonsgegevens opstelde, "kan de strijd tegen het terrorisme alleen effectief en proportioneel zijn als de bescherming van de rechten van de mens worden versterkt".

Roure benadrukte daarbij dat gegevens niet zouden mogen worden gebruikt voor een ander doel dan waarvoor zij werden verzameld.

"Cultuur van achterdocht vermijden"

Volgens de aanwezige Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Pierre Jouyet is het "niet acceptabel dat een website uitlegt hoe een bom in elkaar te zetten". Volgens hem betreft het voorstel van de Raad geen uitwisselingen van gegevens op privé-gebied.

Namens de commissie Juridische zaken liet Luis de Grandes (ES, Europese Volkspartij) weten dat de ETA niet door de EU wordt beschouwd als een terroristische organisatie voor wat zij zegt, maar voor wat zij doet.

Panayiotis Demetriou (CY, Europese Volkspartij) liet weten dat de mensenrechten nooit moeten worden geschonden. Volgens Claudio Fava (IT, PES) moet "een cultuur van achterdocht worden vermeden." Alexander Alvaro (DE, ALDE) gaf aan dat "we niet de aanzet tot terrorisme kunnen veroordelen als het niet helemaal duidelijk is dat dit opzettelijk is".

Beide rapporten werden besproken en goedgekeurd op dezelfde dag. U vindt meer informatie over het debat in het persbericht (zie de link hieronder).

Eveneens op dinsdag

Op dinsdag werd gestemd over twee rapporten met betrekking tot de internationale financiële situatie, opgesteld door de Duitser Klaus-Heiner Lehner (Europese Volkspartij) en de voormalige Deense premier Poul Nyrup Rasmussen (sociaaldemocratische fractie PES) over nieuwe regels om te zorgen voor de regulering van met name hedgefondsen en privé-investeerders.

Er werd ook gestemd over het functioneren van de EP-commissie voor verzoekschriften in 2007, naar aanleiding van een rapport van David Hammerstein (ES, fractie De Groenen), en het 'maritieme pakket' - een pakket bestaande uit zes rapporten dat vooral de maritieme veiligheid behandeld.

Zie ook onze artikelen over twee van deze onderwerpen en de pagina's van de persdienst.

REF.: 20080922STO37693