Bericht uit Denemarken: ook kinderen opgesloten in asielzoekerscentra

Minderjarigen die in asielzoekerscentra verblijven: jammer genoeg de schrijnende realiteit. De meeste asielkinderen werden voor hun aankomst in de opvangcentra vaak geconfronteerd met geweld, folteringen en soms ook met het verlies van een ouder. Deze slechte ervaringen hebben een schadelijk effect op de capaciteit van de kinderen om te leren socialiseren. Volgens NGO's doet het grootste probleem zich voor wanneer de ouders mentaal ziek worden door de gevangenschap in een asielzoekerscentrum.

Statistieken tonen aan dat er in 2007 niet minder dan 466 kinderen in Denemarken in asielzoekerscentra verbleven. Minderjarigen verblijven gemiddeld 2,4 jaar opgesloten in een centrum, tegenover 3,5 jaar voor volwassenen. Van 2001 tot 2007 hebben 43 ouders zelfmoordpogingen gepleegd in Deense asielzoekercentra. Volgens de wekelijkse dokterskrant, Ugeskrift for læger, kampt 35% van de asielkinderen van 4 tot 16 jaar met geestelijke problemen, terwijl dit cijfer 58% is voor de 11- tot 16-jarigen.

"Kinderen zijn de verliezers"

Vorige week donderdag organiseerde het informatiebureau van het Europees Parlement in Kopenhagen een vergadering waarbij psychiater Bente Reich als gastspreker optrad en waar lokale NGO's de kans kregen hun standpunt uit te drukken over het Deense asielbeleid. Reich legde vooral de nadruk op de negatieve effecten die lange opsluitingen in asielzoekerscentra kunnen opleveren, zoals op de capaciteit van ouders om hun kinderen groot te brengen.

"Kinderen zijn de grote verliezers, aangezien zij zeer afhankelijk zijn van de familiale leefwereld. Als de ouders bijvoorbeeld zelfmoordneigingen vertonen, dan zullen de kinderen alles doen om hen te beschermen", zo verklaarde de psychiater. Volgens Reich oefent een onstabiele omgeving ook een slechte invloed uit op de sociale en educatieve bekwaamheden van kinderen. "De beste manier om rehabilitatie te starten, is de kinderen zekerheid te geven over hun toekomst" beweerde ze.

Gert Gotlieb, lid van de NGO Grandparents for Asylum and Asylum Now, beschouwde het feit dat asielkinderen in Denemarken recht hebben op onderwijs als een positieve stap, maar hij was zeer ontevreden dat de grote meerderheid geen recht heeft op een normaal Deense schoolsysteem buiten de kampen.

Inger Neufeld van de NGO Save the Children vertelde ons dat asielkinderen vaak verdwijnen wanneer ze te horen krijgen dat ze terug naar hun land van herkomst moeten. Veel kinderen worden dan ook slachtoffer van kinderhandel.

"Welzijn kinderen belangrijkste"

De Cyprioot Panayiotis Demetriou (Europese Volkspartij): "Wat ons ongerust maakt is de tijd dat mensen in asielcentra moeten doorbrengen na de afkeuring van hun asielaanvraag. Het beïnvloed ook de capaciteiten van de ouders om hun kinderen op te voeden en het welzijn van de kinderen is ongetwijfeld het belangrijkste. Kinderen zijn de meest waardevolle wezens op aarde. We moeten meer voorzichtig zijn als het om kinderen gaat."

Martine Roure (FR, sociaaldemocratische fractie PES), rapporteur van het Europees Parlement voor deze kwestie, is volledig akkoord met Demetriou en voegde hieraan toe dat lange verblijven in asielzoekercentra de oorzaak kunnen zijn van 'sociaal gehandicapte kinderen'. Zowel het Deense Parlementslid Britta Thomsen (PES) als Soren Bo Sondergaard (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links) maken zich zorgen om de kinderen die in de asielzoekerscentra verblijven. 

"Mijn droom is om later advocaat te worden"

De 20-jarige Merna Samir verblijft al zes jaar in het Sandholm centrum. Haar vader werd vermoord door de Irakese overheid onder het regime van Saddam Hoessein. Ze vertelde ons dat ze nooit in contact is gekomen met het Deense onderwijssysteem buiten het centrum: "Mijn droom is om later advocaat te worden, maar in de huidige omstandigheden is dat niet mogelijk. Ik hoop dat ik ooit aan de maatschappij zal mogen deelnemen, zoals alle andere jonge mensen."

REF.: 20080415STO26614